Karl Gebhardt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karl Gebhardt
Karl Gebhardt Nürnbergin oikeudenkäyntien aikana
Karl Gebhardt Nürnbergin oikeudenkäyntien aikana
Henkilötiedot
Syntynyt23. marraskuuta 1897
Saksan keisarikunta Haag, Saksa
Kuollut2. kesäkuuta 1948 (50 vuotta)
Landsbergin vankila, Saksa
Sotilashenkilö
Sotilasarvo Obergruppenführer ja Sturmbannführer

Karl Gebhardt (23. marraskuuta 1897 Haag2. kesäkuuta 1948 Landsberg am Lech) oli saksalainen lääkäri, yksi Ravensbrückin ja Auschwitzin keskitysleirien vangeilla tehtyjen kirurgisten ihmiskokeiden pääsuunnittelijoista ja toteuttajista sekä Heinrich Himmlerin henkilökohtainen lääkäri. Toisen maailmansodan jälkeen hänet tuomittiin kuolemaan rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Gebhardt syntyi Haagissa Ylä-Baijerissa. Hän opiskeli lääketiedettä Münchenissä, valmistui tohtoriksi 1935 ja sai apulaisprofessorin viran Berliinistä seuraavana vuonna. Vuonna 1937 hänellä oli ortopedisen kirurgian professuuri. Gebhardtin natsiura alkoi, kun hän liittyi kansallissosialistiseen puolueeseen 1. toukokuuta 1933. Kaksi vuotta myöhemmin hän liittyi SS:ään ja hänestä tuli Hohenlychenin kylpylän ylilääkäri Uckermarkissa. Hän muutti tuberkuloosipotilaille tarkoitetun klinikan ortopediseksi, ja toisen maailmansodan aikana kylpylästä tuli Waffen-SS:n joukkojen sairaala. Vuonna 1938 Gebhardt nimitettiin Heinrich Himmlerin henkilökohtaiseksi lääkäriksi. Gebhardt hoiti Albert Speeriä alkuvuonna 1944 uupumuksen ja nyrjähtäneen nilkan takia. Hän miltei tappoi Speerin ennen kuin hänet vaihdettiin toiseen lääkäriin. Himmler näki Speerin kilpailijanaan vallasta.

Gebhardt ylennettiin SS-Gruppenführeriksi ja SS:n kenraalimajuriksi. Joko käskijänä tai toteuttajana Gebhardt oli suoraan vastuussa keskitysleirivangeilla tehdyistä kirurgisista kokeista. Hän toimi varsinkin Ravensbrückin naisleirillä (lähellä Hohenlycheniä) sekä Auschwitzissa. Toisen maailmansodan aikana Gebhardt oli myös jonkin aikaa Saksan Punaisen Ristin puheenjohtajana. Gebhardt oli perheineen Berliinin taistelun aikana Führerbunkerissa. Hän yritti saada perheensä pois kaupungista, mutta Joseph Goebbels ei tähän suostunut.

Sodan jälkeen Gebhardt joutui lääkärien oikeudenkäynnissä 22 muun natsitohtorin kanssa yhdysvaltalaisen sotilastuomioistuimen eteen, missä hänet todettiin syylliseksi sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Hänet tuomittiin kuolemaan 20. elokuuta 1947 ja hirtettiin 2. kesäkuuta 1948 Landsbergin vankilassa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]