Natsien ihmiskokeet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vangeilta poistettuja elimiä esitellään Buchenwaldissa amerikkalaiselle sotilaalle.

Natsien ihmiskokeet olivat erilaisia esimerkiksi ihmisen ominaisuuksiin ja tauteihin liittyviä ihmiskokeita. Psykiatristen sairaaloiden potilailta ja sittemmin keskitysleirien vangeilta tutkittiin rotuhygieniaan ja pakkosterilisaatioon liittyviä asioita.[1]

Tunnetuimpia ihmiskokeiden tekijöitä oli Josef Mengele (tunnetaan myös lempinimellä ”Auschwitzin kuolemanenkeli”), joka toimi lääkärinä Auschwitzin keskitysleirillä. Ihmiskokeisiin osallistuneita SS-lääkäreitä tuomittiin sodan päätyttyä lääkärioikeudenkäynnissä.

SS-lääkäri Hovenin todistajanlausunnossa Nurnbergissä mainittiin, että "tulisi olla yleisessä tiedossa että keskitysleireillä tehdyt ihmiskokeet tehtiin ainoastaan IG Farbenin etujen takia... IG Farbenin tarkoitus oli salata kaikki tämä, ja laittaa savuverho piilottamaan kokeet... Ei SS vaan IG Farben tekivät aloitteen ihmiskokeiden tekemisestä keskitysleireillä."lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rimaila, Elisa: Natsitohtorin järkyttävät menetelmät – näin naisia käytettiin tutkimuksissa Ilta-Sanomat. 28.1.2013. Viitattu 26.12.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Natsien ihmiskokeet.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.