Karjala (olut)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Karjala III

Karjala on suomalainen Hartwallin valmistama lager-tyyppinen olutmerkki. Karjala-olutta valmisti Osuusliike Itä-Karjalan omistama Sortavalan panimo Oy vuodesta 1932 vuoteen 1944. Vuonna 1948 sitä alettiin valmistaa uudelleen.[1] Hartwallin omistukseen merkki siirtyi vuonna 1966.[2][3]

Karjala-olut oli 1960-luvun jo tuote-elinkaarellaan hiipuva olutmerkki, kunnes Neuvostoliiton suurlähettiläs Andrei E. Kovalev totesi 1968 julkisesti, että Karjala-oluen etiketti herättää vääriä mielikuvia sota-ajalta.[3] Karjala-oluen etiketissä on Karjalan vaakuna, missä länsimaista (ruotsalaista) suoraa miekkaa kädessään pitävä käsi miekkailee venäläistä sapelia pitävän käden kanssa. Lehdistössä tapaus sai julkisuutta 14 broadsheet-sivua vastaavan palstamillimetrimääränlähde?, ja Karjala-olut alkoi jälleen vahvistua tavaramerkkinä.

Myöhemmin muodostui myös sanonta Karjala-oluen juontiin liittyen, että Karjala takaisin, vaikka pullo kerrallaan. Keskioluen levinneisyyden myötä käytettiin erityisesti itäisessä Suomessa Karjala-oluesta myös nimitystä evakkokalja, se kun ”tulloo aina takasi”.lähde?

Pilapiirtäjä Kari Suomalainen reagoi venäläisten arvosteluun ja piirsi Helsingin Sanomissa julkaistun piirroksen. Seuraavana päivänä kaikki helsinkiläiset ravintolat halusivat valikoimiinsa Karjala-olutta. Keskioluen vapautuminen 1. tammikuuta 1969 siivitti Karjalan 30 prosentin markkinaosuudella Suomen suosituimmaksi olueksi.

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karjala I (2,7 %)
  • Karjala III (4,5 %)
  • Karjala IVA (Export) (5,2 %)
  • Karjala IVB (8,0 %)
  • Karjala Terva (4,6 %)

Karjalan raaka-aineina käytetään ohramallasta, vettä, humalaa, ohratärkkelystä ja hapettumisenestoaineita (E300 ja E224).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sortavalan Olut Heninen.net. Viitattu 3.11.2015.
  2. Historia Hartwall Capital. Viitattu 3.11.2015.
  3. a b Historiikki Vanhapanimo.fi. Viitattu 3.11.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]