Karhunköynnös

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karhunköynnös
Calystegia sepium - tara-seatapp.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Solanales
Heimo: Kiertokasvit Convolvulaceae
Suku: Karhunköynnökset Calystegia
Laji: sepium
Kaksiosainen nimi

Calystegia sepium
(L.) R. Br.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Karhunköynnös Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Karhunköynnös Commonsissa


Tieteelliset nimet: Räty 2012.

Calystegia sepium

Karhunköynnös (Calystegia sepium), myös isokierto tai joskus elämänlanka, on kiertokasveihin kuuluva monivuotinen köynnöstävä ruoho. Karhunköynnöksellä on lukuisia alalajeja, joista Suomessa kasvaa kaksi, valkokarhunköynnös (C. sepium ssp. sepium) ja punakarhunköynnös (C. sepium ssp. spectabilis).

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karhunköynnös on jopa kolmemetriseksi kasvava ruohovartinen köynnös. Lehdet ovat isot ja herttamaiset. Kukat sijaitsevat yksittäin lehtihangoissa muutaman senttimetrin mittaisten perien päissä. Teriöt ovat suuret, 3–6 senttimetriä leveät, suppilomaiset ja väriltään valkoiset tai vaaleanpunaiset. Karhunköynnös muistuttaa peltokiertoa (Convolvulus arvensis), mutta on sitä selvästi suurempi.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa alalaji valkokarhunköynnös kasvaa alkuperäisenä harvinaisena etelärannikon merenrannoilla muun muassa pensaikoissa ja levävalleilla. Valkokarhunköynnös on Suomessa myös koristekasvina viljelty ja sitä tavataan usein viljelykarkulaisena puutarhoissa, joutomailla, asutuksen lähellä pensaikoissa ja kaatopaikoilla. Se on uustulokkaana melko laajalle levinnyt Etelä-Suomessa ja paikoin Keski-Suomessa. Toinen alalaji punakarhunköynnös on Suomessa myös koristekasvina käytetty ja sitä esiintyy paikoitellen viljelykarkulaisena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.): Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. Maiz-Tome, L.: Calystegia sepium IUCN Red List of Threatened Species. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 5.9.2016. (englanniksi)