Karheapillike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karheapillike
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit
Alakaari: Koppisiemeniset
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Huulikukkaiskasvit Lamiaceae
Suku: Pillikkeet Galeopsis
Laji: tetrahit
Kaksiosainen nimi

Galeopsis tetrahit
L.

Katso myös

  Karheapillike Wikispeciesissä
  Karheapillike Commonsissa

Karheapillike (Galeopsis tetrahit) on yksivuotinen pillikelaji, joka kasvaa 20:stä 70:een senttimetriä korkeaksi. Sen varsi on vankka, nivelten alapuolilta paksuuntunut, runsaasti sukasellinen ja tavallisesti nystykarvainen. Varren sukaset ovat alaspäin siirottavia, pitkiä, karkeita ja kellertäviä. Lehdet ovat puikeita, isohampaisia ja suippukärkisiä. Kukan tavallisesti punainen teriö on 1,5–2 senttimetriä pitkä. Teriön alahuulen keskiliuska on toisinaan hyvin samannäköisestä lajista peltopillikkeestä (Galeopsis bifida) eroten lähes neliömäinen ja kärjestään tylppä tai pyöreä.

Karheapillikkeen luonnollinen levinneisyysalue kattaa koko Euroopan ja Siperian lounaisosat. Se on levinnyt ihmisen mukana Pohjois-Amerikkaan.[1]

Karheapillike on ravintokasvina ainakin seuraaville perhosille eli gammayökkösille (Autographa gamma), vyömessinkiyökkösille (Diachrysia chrysitis) ja pillikemittareille (Perizoma alchemillatum).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.) 1998: Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos, 656 s. Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo. Helsinki.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Galeopsis tetrahit L. Plants of the World Online. Viitattu 14.6.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]