Pillikkeet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pillikkeet
Kirjopillikkeen kukka.
Kirjopillikkeen kukka.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Huulikukkaiskasvit Lamiaceae
Suku: Pillikkeet Galeopsis
L.[1]
Katso myös

  Pillikkeet Wikispeciesissä
  Pillikkeet Commonsissa

Pillikkeet (Galeopsis) on huulikukkaiskasveihin (Lamiaceae) kuuluva suku. Ne ovat yksivuotisia ja karvaisia ruohovartisia kasveja.[2] Lehdet ovat enimmäkseen ruodillisia, lehtilapa on suippotyvinen. Kukan teriö on kaksihuulinen: ylähuuli kupera ja alahuuli kolmeliuskainen. Verhiö on säteittäinen ja viisiliuskainen. Verhiön liuskat ovat otakärkisiä.

Pillikkeitä on Aasiassa ja Euroopassa kymmenen lajia. Suomessa vakituisena kasvavia lajeja ovat kirjopillike (Galeopsis speciosa), karheapillike (Galeopsis tetrahit), peltopillike (Galeopsis bifida) ja pehmytpillike (Galeopsis ladanum). Muualla Euroopassa tavattavia lajeja ovat lisäksi hietapillike (Galeopsis segetum), kaitapillike (Galeopsis angustifolia) ja karvapillike (Galeopsis pubescens).

Pillikkeet erottaa sen lähisukulaisesta peipeistä (Lamium) sulkasuonisten lehtien perusteella; peipeillä lehtilapa on verkkosuoninen. Sukujen kukkarakenteet poikkeavat myös toisistaan, sillä peippien teriön alahuulen sivuliuskat ovat pieniä, sulautuneet keskiliuskaan tai puuttuvat kokonaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ITIS: Galeopsis (englanniksi)
  2. Anderberg, A. & A.-L.: Den virtuella floran 2004–2009. Tukholma: Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 7.7.2009. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.