Kapinlumokerä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapinlumokerä
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Kladi: Rosidit
Lahko: Malvales
Heimo: Näsiäkasvit Thymelaeaceae
Suku: Lumokerät Dais
Laji: cotinifolia
Kaksiosainen nimi

Dais cotinifolia
L.

Katso myös

  Kapinlumokerä Wikispeciesissä
  Kapinlumokerä Commonsissa

Kapinlumokerä (Dais cotinifolia) on näsiäkasvien (Thymelaeaceae) heimoon ja lumokerien (Dais) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on pensas tai puu, joka kasvaa tavallisesti enintään kahdeksan metriä korkeaksi, mutta jopa 15 metriä korkeita yksilöitäkin on tavattu.

Kapinlumokerä kasvaa ainavihantien metsien reunoilla, savanneilla, purojen varsilla sekä vuorten rinteillä 1200–2300 metrin korkeudessa. Lajia tavataan Afrikan itärannikolla Keniasta Etelä-Afrikkaan asti sekä Madagaskarilla.

Kapinlumokerää on kerätty luonnosta paikalliseen käyttöön. Sen kaarnasta saadaan vahvaa kuitua, jota voi käyttää esimerkiksi köysiin, ja lisäksi kuoresta voidaan uuttaa arvokasta keltaista väriainetta. Näyttävien kukkiensa myötä kapinlumokerää kasvatetaan myös usein koristekasvina puistoissa ja puutarhoissa. Kapinlumokerä on nopeakasvuinen laji; Etelä-Afrikassa kasvit kasvavat täyteen korkeuteensa neljässä tai viidessä vuodessa ja alkavat kukkia toisesta kasvuvuodesta lähtien. Kukat kehittyvät aina kuluvaa vuotta edeltävänä vuotena kasvaneisiin osiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Dais cotinifolia IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 17.6.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]