Kansainvälinen miestenpäivä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kansainvälinen miestenpäivä on kansainvälinen vuosipäivä, jota vietetään 19. marraskuuta. Vuonna 1999 alkanutta tapahtumaa juhlitaan nykyään monissa järjestöissä kaikissa maanosissa, ja sillä on myös Unescon tuki. Miestenpäivä on esillä ainakin jollain tasolla yli 80 valtiossa.

Kansainvälisen miestenpäivän päätavoitteet ovat myönteisten miesroolimallien tuominen esille, eri elämänaloilla toimivien miesten myönteisen panoksen juhlistaminen, miesten terveyden ja miehiin kohdistuvaan syrjimättömyyden edistäminen, sukupuolten välisten suhteiden ja tasa-arvon parantaminen sekä maailman tekeminen turvallisemmaksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miestenpäivän perustamista oli ehdoteltu jo 1960-luvulta lähtien muun muassa tasa-arvoperustein, sillä naisillakin oli oma kansainvälinen päivänsä. Alun perin miestenpäiväksi kaavailtiin 23. helmikuuta. Seuraavina vuosikymmeninä eri puolilla maailmaa kokeiltiinkin miestenpäivän viettämistä pienimuotoisesti, mutta kansainväliseksi se ei silloin vielä levinnyt, ja kokeilut jäivät lyhytaikaisiksi.[1]

Kansainvälisen miestenpäivän perusti trinidadjatobagolaisen Länsi-intian yliopiston lehtori, tohtori Jerome Teelucksingh vuonna 1999.[1] Hän siirsi päivän helmikuusta marraskuun 19. päivälle, joka on hänen oman isänsä syntymäpäivä.[2]

Miestenpäivästä tuli suosittu aluksi Karibialla, josta se levitettiin koko maailmaan.[1] Myös Unesco ilmaisi tukensa päivälle.[3] Tarkkaa lukua miestenpäivän vieton yleisyydestä maailman eri maissa ei ole. Päivää ei myöskään mainita YK:n tapahtumakalenterissa. Suomessa miestenpäivää ei ole lisätty kalenteriin, sillä Yliopiston almanakkatoimisto ei pidä sitä Suomessa riittävän vakiintuneena.[2] Kuitenkin ainakin Teollisuusliitto on lisännyt päivän jäsenilleen jaettavaan kalenteriinlähde?.

Tavoitteet ja viettäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälisen miestenpäivän ratifioidut tavoitteet ovat vuodesta 2009 alkaen olleet:[4]

 • Edistetään myönteisiä miesroolimalleja; ei vain elokuvatähtiä ja urheilijoita vaan tavallisia, rehellisiä ja kunniallisia, työtätekeviä miehiä.
 • Juhlistetaan miesten myönteisiä vaikutuksia yhteiskunnalle, yhteisölle, perheelle, parisuhteelle, lastenhoidolle ja ympäristölle.
 • Kiinnitetään huomiota miesten terveyteen ja hyvinvointiin: sosiaaliseen, emotionaaliseen, ruumiilliseen ja henkiseen.
 • Nostetaan esille miehiin kohdistuvaa syrjintää sosiaalipalveluissa, asenteissa, odotuksissa ja lainsäädännössä.
 • Pyritään parantamaan sukupuolten välisiä suhteita ja edistämään sukupuolten tasa-arvoa.
 • Luodaan turvallisempi ja parempi maailma, jossa ihmiset voivat olla turvassa ja kehittyä täyteen potentiaaliinsa.

Miestenpäivän viettämiseen ovat kuuluneet alusta alkaen myös lahjojen antaminen, seminaarit, foorumit, konferenssit, koulutapahtumat, miesten terveystapahtumat, Movember-rahankeruu, radio- ja televisio-ohjelmat, puheita parlamenteissa, viralliset ja kirkon järjestämät tapahtumat, rukoustilaisuudet, rauhanomaiset kokoontumiset ja marssit, palkintotapahtumat, tarjoukset kaupoissa, konsertit ja taidenäyttelyt. Järjestäjät ovat vapaat toteuttamaan päivän vieton haluamallaan tavalla ja valitsemallaan foorumilla. Päivän viettoon on liittynyt joka vuosi myös jokin vaihtuva erikoisteema. Järjestäjät ovat korostaneet, että miestenpäivän tarkoitus ei ole kilpailla naistenpäivän kanssa vaan tuoda esiin miesten kokemuksia.[1]

Miestenpäivän juhlinta jatkuu kansainvälisen lasten päivän juhlintana 20. marraskuuta.[5][6][7]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d History & Background International Mens Day. Viitattu 30.10.2020.
 2. a b Eelis Bjurström: Ympäri maailmaa vietetään tänään kansainvälistä miestenpäivää, mutta Suomessa ei – ainakaan virallisesti 19.11.2019. Yle uutiset. Viitattu 30.10.2020.
 3. About IMD in the UK UK Men's Day. Viitattu 30.10.2020.
 4. IMD Background internationalmensday.com. Viitattu 3.12.2013, 30.10.2020. (englanniksi)
 5. Kaikkien miesten päivä! Terve.fi. 19.11.2010. Viitattu 2.6.2020.
 6. International Men's Day and Universal Children's Day: A Celebration of Fatherhood. PR News Wire. (Arkistoitu – Internet Archive)
 7. International Men's Day and Universal Children's Day: A Celebration of Fatherhood. Earth Times. (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]