Kanen allas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanen allas (Kane Basin) on Grönlannin ja Ellesmerensaaren välisen Naresinsalmen leveä, eteläinen osa

Kanen allas (engl. Kane Basin, tansk. Kane Bassin) on arktinen vesialue Grönlannin ja Kanadan pohjoisimman saaren Ellesmerensaaren välissä.[1] Kanen allas on näiden saarten välisen, pidemmän Naresinsalmen levein osa. Etelässä Kanen allas liittyy Smithinsalmeen ja pohjoisessa Kennedyn kanaaliin.

Kansainvälisen hydrografisen järjestön (IHO) merialuejaottelun (1953) mukaan Kanen allas on, kuten koko Naresinsalmikin, osa Baffininlahtea, jonka etelärajaksi on määritelty leveyspiiri 70°N ja jonka rannikon niemien mukaan määritelty pohjoislinja kulkee noin leveysasteen 82,3°N tienoilla,[2] eli Pohjoisen jäämeren pääaltaan äärellä.

Kanen altaan pinta-ala on noin 3 900 neliökilometriä. Meri on varsin matalaa, syvyys on enimmäkseen 180 metrin luokkaa. Merialueen jääolot ovat ankarat ja rajoittavat merenkulkua. Toisaalta varsin pysyvä ja vahva jääpeite estää jäävuoria kulkeutumasta Pohjoisen jäämeren puolelta etelään tai jatkamasta matkaansa, jos ne ovat irronneet merialueelle Grönlannin rannikon jäätiköistä. Kanen altaan jääolojen helpottuminen taas päästää jäävuoret kulkeutumaan vapaammin, ja lisää siten jäävuorien vaaraa merenkululle.[1]

Kanen allas on nimetty amerikkalaisen napatutkija Elisha Kanen mukaan, joka ylitti sen vuonna 1854 etsiessään Franklinin kadonnutta retkikuntaa. Itse Elisha Kane nimesi salmen Peabody Bayksi George Peabodyn mukaan, joka oli yksi retken päärahoittajista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Doug Finlayson: Kane Basin 7.2.2006. thecanadianencyclopedia.com. Viitattu 14.7.2017. (englanniksi)
  2. Limits of Oceans and Seas (pdf) (Baffininlahden rajat on määritelty teoksen sivulla 10) 1953 (3. painos). International Hydrografic Organization, via awi.de. Viitattu 14.7.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.