George Peabody

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Lontoossa vaikuttaneesta pankkiirista. Myöhemmin elänyt samanniminen pankkiiri ja filantrooppi oli George Foster Peabody (1852–1938).
George Peabody

George Peabody (1795 Danvers, Massachusetts1869 Lontoo) oli yhdysvaltalainen liikemies ja filantrooppi, joka vaurastui pankkiirina Lontoossa ja toimi sitten merkittävänä lahjoittajana.

Köyhästä perheestä Massachusettsin osavaltiosta kotoisin ollut George Peabody työskenteli 11-vuotiaasta asti vähittäiskaupan alalla. Vuonna 1814 hänestä tuli pääkaupungissa Washington D. C.:ssä sijaitsevan kangaskaupan osakas. Yritys muutti pian läheiseen Baltimoreen ja avasi liikkeet myös New Yorkissa ja Philadelphiassa. Liikematkalla Lontoossa 1837 Peabody neuvotteli lainan Marylandin osavaltion taloustilanteen kohentamiseksi. Hän päätti jäädä Lontooseen, joka tuolloin oli maailman finanssikeskus ja perusti Junius Spencer Morganin kanssa pankin, joka sittemmin kehittyi John Pierpont Morganin johdolla merkittäväksi pankki-imperiumiksi.[1] Sen nykyisiä edustajia ovat JPMorgan Chase ja investointipankki Morgan Stanley.

Peabody jäi pankistaan eläkkeelle 1864 ja erikoistui hyväntekeväisyyteen. Hän perusti Lontooseen sosiaalista asuntotuotantoa ja yhdyskuntasuunnittelua harjoittavan Peabody Trust -säätiön. Yhdysvaltojen Baltimoressa sijaitsevaan Johns Hopkinsin yliopistoon hän lahjoitti Peabody Institute -konservatorion ja nimeään kantavan kirjaston George Peabody Library. Tennesseen osavaltion Nashvilleen hän lahjoitti opettajakorkeakoulun, joka on nyt osa Vanderbiltin yliopistoa. Hänen ansiostaan syntyivät myös muun muassa Yalen yliopiston luonnontieteellinen museo ja Harvardin yliopiston arkeologinen museo.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Columbia Encyclopedia, 6th ed. (Columbia University Press, 2018), s.v. "Peabody, George". Artikkeli Questia-tietopalvelussa (vaatii tilauksen). Viitattu 11.1.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]