Kanariantraakkipuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanariantraakkipuu
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophyta
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Asparagales
Heimo: Parsakasvit Asparagaceae
Alaheimo: Nolinoideae
Suku: Traakkipuut Dracaena
Laji: draco
Kaksiosainen nimi

Dracaena draco
(L.) L.

Katso myös

  Kanariantraakkipuu Wikispeciesissä
  Kanariantraakkipuu Commonsissa

Kanariantraakkipuu (Dracaena draco)[2] on subtrooppinen traakkipuulaji, jonka luonnollinen kasvualue on Kanariansaaret, Kap Verde, Madeira ja paikallisesti Länsi-Marokko. Lisäksi sitä on istutettu Azoreille. Kanariantraakkipuu ja kanarianpeippo ovat Teneriffan kansallistunnuksia.

Kanariantraakkipuulle kasvaa luontaisesti yksi- tai monihaaraisena 12-metriseksi, mutta vain harvoin sitä suuremmaksi. Puun latvus muodostuu sateenvarjomaisen tiiviistä kimpusta paksuja lehtiä. Puu kasvaa hitaasti, ja se tarvitsee noin kymmenen vuotta kasvaakseen metrin korkuiseksi. Nuorilla puilla on ainoastaan yksi runko. Haaroittuminen alkaa vasta, kun puu kukkii ensimmäisen kerran, jolloin se alkaa kasvattaa tyvestä kukan molemmilta puolilta uusia runkoja. Yksisirkkaisena kanariantraakkipuu ei tee vuosirenkaita, joten ainoa tapa mitata sen ikä on laskea haaroittumiset. Samalla pitää muistaa, että laji ei kuki joka vuosi. Joidenkin yksilöiden arvellaan olevan 650 vuotta vanhoja. Vanhin puuvanhus kasvaa Icod de los Vinosissa Luoteis-Teneriffalla.

Hiljattain löydetty villipopulaatio Länsi-Marokossa on merkitty erilliseksi kannaksi, Dracaena draco subsp. ajgal. Jotkin Gran Canarialla tavattavat kasvit on luokiteltu erilliseksi lajiksi grancanariantraakkipuu (Dracaena tamaranea)[2], joka on lähempää sukua itäafrikkalaisille ja arabialaisille traakkipuille. Kun kanariantraakkipuun kaarnaa tai lehtiä leikkaa, se erittää punertavaa pihkaa, joka on yksi lohikäärmeen veren ainesosista.

Kanariantraakkipuun hedelmiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Silva, L., Caujapé-Castells, J., Lobo, C., Casimiro, P., Moura, M., Elias, R.B., Fernandes, F., Fontinha, S.S. & Romeiras, M.M.: Dracaena draco IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-2. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.9.2021. (englanniksi)
  2. a b ONKI-ontologiapalvelu, Kassu (suomenkieliset nimet) Suomen Biologian Seura Vanamon putkilokasvien nimistötoimikunta. Viitattu 30.9.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]