Kalliohuuhkaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalliohuuhkaja
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Pöllöt Strigidae
Suku: Huuhkajat Bubo
Laji: bubo
Kaksiosainen nimi

Bubo bengalensis
Franklin, 1831[2]

Bubo bengalensis -lajin levinneisyys
Bubo bengalensis -lajin levinneisyys
Katso myös

  Kalliohuuhkaja Wikispeciesissä
  Kalliohuuhkaja Commonsissa

Kalliohuuhkaja (Bubo bengalensis) on pöllöihin kuuluva lintu. Sitä on aiemmin pidetty huuhkajan alalajina Bubo bubo bengalensis, mutta nykyisin se on IUCN:n luettelossa oma lajinsa[1]. Sen elinalue on Etelä-Aasiassa Intiassa, Nepalissa ja Pakistanissa[1]. Sen elinpiiriä ovat lämpimän ja kuuman vyöhykkeen kuivat metsät ja pensaikot mäkisillä ja kallioisilla alueilla[1], ja yleensä niitä näkee pareittain. Sillä on voimakas värähtelevä kumea ääni, joka kuuluu aamu- ja iltahämärissä. Se on tyypillinen iso pöllö, ja sillä on korvatupsut. Sen värityksessä on läiskittäistä ruskeaa ja harmaata, ja kurkussa on valkea läiskä, jossa on pieniä mustia juovia. Ulkonäöltään se muistuttaa hyvin paljon euraasialaista huuhkajaa.

Kalliohuuhkajan elinympäristön kuvailu on hyvin mutkikasta runsaan vaihtelevuuden vuoksi.[3] Sen elinaluetta on Himalajan eteläpuolinen Intia 1 524 metrin korkeuteen saakka. Se karttaa kosteita ikivihreitä metsiä ja hyvin kuivia alueita.

Lintuun liittyy paljon taikauskoa. Kuten monia suuria pöllöjä, kalliohuuhkajaakin pidetään sen elinalueella pahan enteenä. Sen vangitsemiseen ja tappamiseen on nähty liittyvän joukko rituaaleja. Intian lain mukaan kalliohuuhkajan vangitseminen on kiellettyä, mutta laittomat markkinat edistävät salametsästystä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d BirdLife International: Bubo bengalensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 16.5.2014. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Bubo bengalensis (TSN 555405) itis.gov. Viitattu 10.6.2012. (englanniksi)
  3. Sharpe, R Bowdler: Catalogue of the birds in the British Museum volume 2 (sivut 25–27) 1875. British Museum. Viitattu 12.1.2011. (englanniksi)
  4. Ravindran, Shruti: Sad, Wise Eyes 2009. Outlook India. Viitattu 12.1.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]