Kalašnikov-konserni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalašnikov-konserni
KalashnikovConcern.svg
Perustettu 1807
Toimitusjohtaja Alexey Krivoruchko
Kotipaikka Iževsk
Toimiala aseteollisuus
Kotisivu kalashnikovconcern.ru

Kalašnikov-konserni (ven. OAO Концерн «Калашников», OAO Kontsern Kalašnikov) on venäläinen valtionkonserni Rostehiin kuuluva holdingyhtiö. Merkittävä, 49 prosentin vähemmistöosuus yhtiöstä on kuitenkin myyty venäläisille yksityissijoittajille.[1][2] Konserni kehittää ja valmistaa automaatti- ja tarkkuusaseita ja ohjattavia ammuksia sekä siviilituotteiksi luettuja metsästys- ja kilpailuaseita. Puolustusvälinetuotanto sisältää myös automaattiaseisiin kytkettäviä pienoiskranaatinheittimiä, tarkkuusohjaavia aseita ja ilmatorjunta-aseita. Konserniin kuuluu on useita tytäryrityksiä, joista tunnetuin on Iževskin asetehtaan perinteitä jatkava, muun muassa rynnäkkökiväärejä ja metsästysaseita valmistava Ižmaš. OAO Ižmaš muutti nimensä vuonna 2013 Kalašnikov-konserniksi.[3]

Yhtiön kotipaikka on Iževsk, Venäjän Udmurtian tasavallassa.[4]

Ižmaš[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iževskin asetehdas perustettiin Aleksanteri I:n määräyksestä vuonna 1807 Iževskin kaupunkiin.[1][5]

Tehdas valmistaa runsaasti myös metsästysaseita, kuten Suomessa metsästäjien keskuudessa hyvin tunnettuja Baikal-merkkisiä haulikoita.

Tehdas valmistaa myös henkilöautoja ja moottoripyöriä.[6]

Iževskin autotehdas ja Iž-autot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

on Iževskin autotehtaalla (ven. Ижевский автомобильный завод (ИжАвто), Iževski avtomobilnyi zavod (IžAvto), tai ven. Общество с ограниченной ответственностью «Объединенная Автомобильная Группа», ООО «ОАГ», OOO Objedinennaja Avtomobilnaja Gruppa, OOO OAG, aiemmin myös ven. ИЖ, Ижевский машиностроительный завод, Iževski mašinostroitelnyi zavod) on venäläinen automerkki. Sen jälkeen, kun Moskvitš teki konkurssin, IŽ piti hallussaan pientä osaa Venäjän automarkkinoista edullisilla mutta tilavilla ajoneuvomalleillaan. Neuvostoliiton aikana IŽ valmisti Moskvitšin malleista omia sovelluksiaan, kuten pakettiauto- ja farmariversioita. IŽ valmisti myös Moskvitšin tehtaan ralliauton.

Vuoden 2005 jälkeen tuotannossa olleita automalleja ovat Kia Spektra, Rio ja Sorento ja VAZ-207 sekä Lada Granta.[7] Elokuussa 2009 Ižmaš-konsernin autoja valmistava tytäryhtiö IžAvto hakeutui konkurssiin. Vuosien 2010-2011 aikana IžAvto siirtyi osaksi AvtoVazia. Pian aloitettiin Ladojen uudemman mallin (Granta) tuotanto myös Iževskin tehtaalla.[8] AvtoVaz on puolestaan osa valtionkonserni Rostehin tytäryhtiötä, autoalan holdingyhtiötä OAO RT-Avtoa.[9]

Tehdas on valmistanut myös moottoripyöriä, joita on Suomessa myyty nimellä IC.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Prezentatsija kompanii Kalašnikov-konserni, kalashnikovconcern.com. Viitattu 14.8.2014. (venäjäksi)
  2. Private purchase of 49% in Kalashnikov Concern approved 26.2.2014. Moskova: ITAR-TASS News Agency. Viitattu 15.8.2014. (englanniksi)
  3. Company Overview of OJSC "Concern Kalashnikov" Bloomberg Businessweek, businessweek.com. Viitattu 14.8.2014. (englanniksi)
  4. Kontaktnyje dannyje Kalašnikov-konserni, kalashnikovconcern.com. Viitattu 14.8.2014. (venäjäksi)
  5. Venäjän suurimmat asetehtaat eskoff.net. Viitattu 5.11.2009.
  6. About Kalashnikov valtionkorporaatio Rosteh, rostec.ru. Viitattu 14.8.2014. (englanniksi)
  7. Istorija autozavoda Iževskin autotehdas, izh-auto.ru. Viitattu 14.8.2014. (venäjäksi)
  8. AvtoVAZ suuntaa toimintaansa Eurooppaan ja Afrikkaan Radio Venäjän Ääni. 25.11.2011. Viitattu 11.8.2013. (suomeksi)
  9. RT-Avto valtionkorporaatio Rosteh, rostec.ru. Viitattu 14.8.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]