Kaka (lintu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaka
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Uudenseelanninpapukaijat Strigopidae
Suku: Keat Nestor
Laji: meridionalis
Kaksiosainen nimi

Nestor meridionalis
J.F. Gmelin, 1788

Kakan levinneisyys
Kakan levinneisyys
Katso myös

  Kaka (lintu) Wikispeciesissä
  Kaka (lintu) Commonsissa

Kaka (Nestor meridionalis) on Uudessa-Seelannissa elävä uudenseelanninpapukaijalaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaka on noin 45 cm pitkä ja yli puoli kiloa painava kookas lintu, jolla on pääosin ruskea höyhenpuku. Sen otsa ja päälaki ovat vaaleat ja korvan peitinhöyhenet kellahtavat. Vatsapuoli, pyrstön alapuoli ja niska ovat viininpunaisia. Voimakas nokka on ruskeahtavan harmaa, iiris tummanruskea ja koivet tumman harmaat. Koiraan ylänokka on pidempi kuin naaraan. Nuori lintu muistuttaa muuten aikuista mutta sen alanokan tyvi on keltainen.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kakat elävät Uuden-Seelannin molemmilla pääsaarilla sekä joillakin pääsaarten läheisillä saarilla. Nimialalaji meridionalis elää Eteläsaarella ja Stewart Islandilla, alalaji septentrionalis Pohjoissaarella. Se on elänyt myös Chathamsaarilla, josta on löydetty fossiileja. Lajin populaation koko on vähemmän kuin 10 000 yksilöä. Pääosa kannasta elää nykyisin pienillä saarilla ja pääsaarilla elää tuskin puolia koko kannasta. Kaka on hyvin harvinainen lemmikkilintuna.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kakat asuvat alavien maiden metsissä. Ne ovat uhanalaistuneet metsien hakkuiden, metsästyksen ja vieraiden lajien aiheuttamien pesimätuhojen takia.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisääntymiskausi on syyskuusta maaliskuulle. Pesä on suuren puun kolossa ja pari käyttää sitä vuodesta toiseen. Naaras munii 2–5 munaa, tavallisesti neljä, ja hautoo niitä kolmesta neljään viikkoon. Molemmat emot huolehtivat poikasista, jotka lähtevät pesästä 9–10 viikon ikäisinä. Poikaset itsenäistyvät vasta noin seitsemän kuukauden ikäisinä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kakat syövät siemeniä, hedelmiä, marjoja, kukkia ja silmuja, mettä sekä hyönteisiä ja niiden toukkia. Kaka syö hedelmää pitäen siitä jalallaan kiinni.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Nestor meridionalis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 2022. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.12.2022. (englanniksi)