Stewartinsaari

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Stewart Island)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stewartinsaari
Stewart IslandView and modify data on Wikidata
Muut nimet
Stewart Island
Rakiura
Sijainti
Vesialue
Korkeimmat kohdat
Mount Anglem (en), 979 mView and modify data on Wikidata
Pinta-ala
1 746 km²
Väestö
Asukasluku
390
Asutuskeskukset
Luokitus
International Dark Sky Sanctuary ()View and modify data on Wikidata
Kartta

Stewartinsaari (engl. Stewart Island, maoriksi Rakiura) on Uuden-Seelannin kolmanneksi suurin saari Etelä- ja Pohjoissaaren jälkeen. Se sijaitsee noin 30 kilometriä Eteläsaaren eteläpuolella. Saarella on noin 390 asukasta,[1] joista suurin osa asuu Obanin kylässä.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaka Stewartinsaarella.

Stewartinsaari on Pohjois- ja Eteläsaaren jälkeen Uuden-Seelannin kolmanneksi suurin saari. Saaren väestö asuu pääasiassa Obanin kalastajakylässä. Maantieteellisen sijaintinsa takia alueella näkyy usein revontulia.[2] Stewartinsaaren erottaa Eteläsaaresta Foveaux’nsalmi. Saaren pinta-ala on 1 746 neliökilometriä. Saaren linnustoon kuuluvat esimerkiksi tui, kaka, ruskokiivi ja keltasilmäpingviini. 1900-luvulla saarelle istutettiin saksanhirviä ja valkohäntäpeuroja, jotka ovat tuhonneet saaren kasvistoa.[3] Vuonna 2002 perustettiin Rakiuran kansallispuisto, joka kattaa noin 85 prosenttia saaren pinta-alasta[4].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maorien perimätiedon mukaan Stewartinsaari syntyi Mauin kanootin eli Eteläsaaren ankkurista. Tähän tarinaan viittasi myös saaren alkuperäinen maorinkielinen nimi Te Punga o Te Waka a Maui. Tunnetumpi maorinkielinen nimitys saarelle on kuitenkin Rakiura.[5] Moanmetsästäjät ovat asuttaneet saarta ilmeisesti jo 1200-luvulta lähtien[2]. Ensimmäisistä asukkaista ei kuitenkaan tiedetä paljoa. Rannikolle pystytetyt asutukset eivät olleet suuria ja saarta lienee käytetty ajoittain pakopaikkana Eteläsaaren sodilta.[6]

Ensimmäinen eurooppalainen alueella oli tutkimusmatkailija James Cook, joka purjehti Eteläsaaren ja samalla Stewartinsaaren ympäri vuonna 1770. Hän ei kuitenkaan saanut selville, oliko Stewartinsaari erillinen saari vai Eteläsaareen kuuluva niemimaa. Hän päätyi lopulta siihen, että kyseessä oli niemimaa ja hän antoi sille nimen South Cape. Vuonna 1809 hylkeenpyyntialus Pegasus tuli alueelle ja saari nimettiin laivan komentavan upseerin William Stewartin mukaan Stewartinsaareksi. Stewartinsaari ja sen läheiset pienet saaret ostettiin maoreilta vuonna 1864 noin 6 000 punnan hintaan. Saarelle kehittyi sittemmin hylkeenpyynti-, puu- ja laivanrakennusteollisuutta. Nykyisin saaren talous on pitkälti riippuvainen turismista ja kalastuksesta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • New Zealand. Lonely Planet Publications, 2008. ISBN 1864501227. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Our Heritage stewartisland.co.nz. Viitattu 19.7.2011. (englanniksi)
  2. a b Lonely Planet 2008, s. 676.
  3. a b Lonely Planet 2008, s. 677.
  4. Kia Ora, welcome to Stewart Island stewartisland.co.nz. Viitattu 19.7.2011. (englanniksi)
  5. History and naming of Stewart Island stewartisland.co.nz. Viitattu 19.7.2011. (englanniksi)
  6. Walrond, Carl: Stewart Island/Rakiura - History to 1850 Te Ara – the Encyclopedia of New Zealand. Viitattu 20.7.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.