Kaikkien nimet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaikkien nimet
Todos os nomes
Alkuperäisteos
Kirjailija José Saramago
Kieli portugali
Genre satiiri
Julkaistu 1997
Suomennos
Suomentaja Erkki Kirjalainen
Kustantaja Tammi
Julkaistu 2000
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 315
ISBN 951-31-1333-7
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kaikkien nimet (alkuteos: Todos os nomes) on Nobel-palkitun portugalilaisen kirjailija José Saramagon (1922–2010) romaani. Se julkaistiin alun perin portugalin kielellä vuonna 1997, ja Erkki Kirjalaisen suomennoksen on kustantanut Tammi vuonna 2000.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikkien nimet -teoksen päähenkilönä on viisikymppinen "José-herra", joka työskentelee paikallisen Väestörekisterikeskuksen toimistoapulaisena nimeämättömässä kaupungissa. Hänen asuntonsa on suorassa yhteydessä rekisterikeskukseen, ja hän harrastaa salaisesti monien asioiden, kuten merkittävien henkilöiden henkilötietojen, keräilyä.

Eräänä yönä José-herra hakee elävien arkistosta lisää tietoja tunnetuista henkilöistä, kun hän sattumalta tulee ottaneeksi mukaan myös tavallisen 36-vuotiaan naisen tiedot. Naisesta tulee José-herralle ankara pakkomielle, ja kirjan pääaiheena on juuri José-herran suorittamat epätoivoiset yritykset jäljittää 36-vuotiasta naista. Hän joutuu etsintöjensä yhteydessä rikkomaan sekä työpaikkansa sääntöjä että lakia mm. murtautuessaan naisen entiseen oppilaitokseen penkoakseen vanhoja oppilaskortteja arkistosta.

José-herran etsinnöt eivät pääty sittenkään, kun hän saa tietää etsimänsä naisen kuolleen äskettäin – pian hänelle selviää naisen, matematiikanopettajan tehneen selittämättömän itsemurhan unilääkkeillä. Lopulta Väestörekisterikeskuksen johtaja, "yliregistraattori", paljastaa José-herran salaiset toimet, mutta suhtautuu niihin yllättävän suopeasti eikä esimerkiksi salli hänen jättää eroanomusta. Kirjan keskeinen viesti lukijalle on maailman merkityksettömyys.

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.