Kaikki isäni hotellit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaikki isäni hotellit
The Hotel New Hampshire
Ohjaaja Tony Richardson
Käsikirjoittaja Tony Richardson
Perustuu John Irvingin romaaniin
Tuottaja Neil Hartley
Säveltäjä Jacques Offenbach
Kuvaaja David Watkin
Leikkaaja Robert K. Lambert
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat, Kanada, Iso-Britannia
Tuotantoyhtiö Woodfall Film Productions
Levittäjä Orion Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1984
Kesto 109 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kaikki isäni hotellit (The Hotel New Hampshire) on Tony Richardsonin käsikirjoittama ja ohjaama draamakomediaelokuva vuodelta 1984. Se perustuu John Irvingin samannimiseen romaaniin ja kertoo isän hotellibisnesten perässä Yhdysvaltojen Mainesta Itävallan Wieniin muuttavasta perheestä. Pääosia näyttelevät Beau Bridges, Lisa Banes, Nastassja Kinski, Jodie Foster, Rob Lowe ja Seth Green.

Helsingin Sanomien Mikael Fränti kirjoitti elokuvan tv-esityksen alla 1991 sen olevan hämmentävä ja kysymyksiä herättävä, sillä käsikirjoittaja-ohjaaja Richardson on hänestä käsitellyt Irvingin hullua ja vakavaa, rönsyilevää ja monimerkityksellistä tarinaa arkailevasti. Näyttelijätyökään ei häntä vakuuta: ”Beau Bridges on ajoittain hieman kalpea isänä, hotellikapitalisti Win Berrynä, eikä Lisa Banes saa riittävästi ’lihaa ja verta’ oikeamieliseen Mary Berryyn, Irvingin äitiyden ilmentymään. Nastassja Kinski näyttää pörröisen herttaiselta wieniläisten jaksojen Susie-karhuna.”[1] Video-oppaassa vuodelta 1994 Asko Alanen piti elokuvasovitusta mielikuvituksettomana yritelmänä, jonka kiinnostavin roolihahmo on täytetty koira. Hän antoi elokuvalle kaksi tähteä viidestä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fränti, Mikael: Kaikki isäni hotellit on pikainen katsaus Irvingin rönsyilevään romaaniin. Helsingin Sanomat, 8.8.1991. Digilehti (maksullinen).
  2. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.