Kader Abdolah

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kader Abdolah lokakuussa 2008.

Kader Abdolah (12. lokakuuta 1954 Arak, Iran) alkuperäiseltä nimeltään Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani on iranilaissyntyinen, Alankomaissa, Delftissä asuva kirjailija. Abdolah kirjoittaa hollanniksi.

Abdolah opiskeli nuorena fysiikkaa Teheranissa. Sen jälkeen hän suoritti asevelvollisuutensa Iran keisarillisessa laivastossa. Hän oli mukana vasemmistolaisessa liikkeessä, joka aluksi vastusti šaahia ja myöhemmin Ajatollah Khomeinin pappisvaltaa. Vuonna 1988 Abdolah pakeni Iranista Alankomaihin. Kirjailijanimensä Abdolah muodosti kahden surmatun ystävänsä nimestä. Hänen ensimmäinen kirjansa ilmestyi vuonna 1993. Vuonna 2005 ilmestyi hänen menestysteoksensa Talo moskeijan vieressä, joka valittiin vuonna 2007 toiseksi parhaaksi hollaninkieliseksi romaaniksi.

Talo moskeijan vieressä on toistaiseksi ainoa Abdolahin suomeksi julkaistu teos. Se ilmestyi vuonna 2011. Romaani kertoo syrjäisessä Senedžanin kaupungissa elävästä mattokauppias Agha Džanin perheestä. Tapahtumat alkavat 1960-luvun lopulta ja päättyvät 1970- luvun lopun poliittiseen kuohuntaan. Se kertoo värikkäästi kaupungista ja sen asukkaista, heidän avioliitoistaan, syrjähypyistään ja liiketoimistaan. Siinä esiintyy niin oopiumin väärinkäyttäjiä, salaisia poliiseja, kylähulluja kuin vallankumouksellisia sekä imaamien että vasemmistolaisten puolelta. Se on myös kertomus Iranin nykyaikaistumisesta, radion ja television mahdista.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.

Kunnianosoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chevalier dans l´Orde des Arts et des Lettres, Ranska 2008
  • Groeningenin yliopiston kunniatohtori, Alankomaat 2009

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kader Abdolah.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.