Ruhollah Khomeini

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Ajatollah Khomeini)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ruhollah Khomeini
Portrait of Ruhollah Khomeini By Mohammad Sayyad.jpg
Iranin hengellinen johtaja
3. joulukuuta 19793. kesäkuuta 1989
Seuraaja Ali Khamenei
Tiedot
Syntynyt 24. syyskuuta 1902
Khomein, Persia
Kuollut 3. kesäkuuta 1989 (86 vuotta)
Teheran, Iran
Puoliso Khadijeh Saqafi (1926–1989)
Ammatti imaami
Uskonto kaksitoistašiialaisuus

Suurajatollah Sayyid Ruhollah Khomeini (pers. ‏ آیت‌الله روح‌الله خمینی‎, 24. syyskuuta 1902 Khomein, Persia3. kesäkuuta 1989 Teheran, Iran) oli iranilainen šiiapappi ja vuoden 1979 Iranin vallankumouksen uskonnollinen ja poliittinen johtaja. Khomeini tunnetaan Iranissa nimellä imaami Khomeini[1] ja ulkomailla nimellä ajatollah Khomeini[2]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khomeini tiedotusvälineiden edessä kodinsa edessä Neuphle-le-Chateau’ssa.

Ruhollah Mousavi syntyi Khomeinin kaupungissa vuonna 1902. Hänen isänsä Seyyed Ahmad Musavi Hindi oli muuttanut Iraniin Uttar Pradeshista, Intiasta vuonna 1834 paetakseen Brittiläistä valtaa. Khomeini nimettiin ajatollaiksi 1950-luvulla.

Hänet karkotettiin šaahi Mohammad Reza Pahlavin hallinnon vastaisten lausuntojensa vuoksi Iranista vuonna 1964. Khomeini asui maanpaossa 14 vuotta, aluksi Najafissa, Irakissa, joka on šiialaisten pyhä kaupunki, kunnes hän muutti Bursaan, Turkkiin, jossa hän asui väliaikaisesti ennen muuttoaan takaisin Irakiin. Vuonna 1978 Irakin silloinen varapresidentti Saddam Hussein karkotti hänet maasta. Khomeini yritti matkustaa Kuwaitiin, mutta päätyi Neauphle-le-Château’n, Pariisin esikaupunkiin. Hän saapui Ranskaan luultavasti pelkällä turistiviisumilla eikä anonut turvapaikkaa.

Hän palasi Iraniin alkuvuodesta 1979, kun šaahi oli lähtenyt maasta. Hän ei halunnut palata ennen kuin šaahi olisi lähtenyt. Palattuaan kotimaahansa hän nousi maassa valtaan runsaan kuukauden kuluttua.

Vallassa ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khomeini laskeutumassa lentokoneesta palattuaan Teheraniin vuonna 1979.

Heti tultuaan valtaan Khomeini määräsi, että Iranissa otetaan käyttöön tiukat islamilaiset lait. Naiset menettivät monia oikeuksiaan ja islamilaiset pukeutumissäännökset kirjattiin lakiin. Hallitusaikanaan Khomeinista tuli laajan henkilökultin keskipiste. Vallankumoukseen osallistuneet vapaamieliset muslimit kokivat, että tiukkoja islamilaisia lakeja kannattanut papisto oli pettänyt heille annetut lupaukset kansanvallasta ja ihmisoikeuksista.

Khomeini kuoli vuonna 1989 sisäiseen verenvuotoon oltuaan yksitoista päivää sairaalassa. Khomeinin hautajaisia häiritsivät väkijoukot, jotka halusivat nähdä kuolleen johtajansa viimeisen kerran. Häntä seurasi Iranin korkeimpana uskonnollisena johtajana Ali Khamenei.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Khomeini, imaami: Ajatollahin ajatuksia. Poliittisia, filosofisia, yhteiskunnallisia ja uskonnollisia kannanottoja. Jean-Marie Xavièren ranskankielisestä tekstivalikoimasta suomentanut Armas J. Pulla. Hämeenlinna: Karisto, 1980. ISBN 951-23-1655-2.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Moin , Khomeini, 2001, s. 201.
  2. ''BBC'': Historic Figures: Ayatollah Khomeini (1900–1989) 4.6.1989. Bbc.co.uk. Viitattu 19.3.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ruhollah Khomeini.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.