Köyhät Ritarit (lauluyhtye)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Köyhät Ritarit vuonna 1977: ylärivissä Martin Smeds, Jukka Latola ja Sampo Suihko, alarivissä Seppo Suihko, Jukka Uosukainen ja Eero Hirvensalo.

Köyhät Ritarit on suomalainen mieslauluyhtye, joka on perustettu vuonna 1974 Espoossa. Yhtye on erikoistunut vanhaan musiikkiin, ja se esittää gregoriaanista kirkkolaulua, renessanssin ajan eurooppalaista laulumusiikkia, mutta lisäksi ohjelmistoon kuuluu rekonstruoitua suomalaista kansanmusiikkia sekä nykysäveltäjiltä tilattua materiaalia. Esityksissä on mukana lyömäsoittimia, joskus myös instrumentaaliosuuksia tai continuosäestys.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustajajäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustajajäseniä ovat tenorit Seppo ja Sampo Suihko, baritoni Martin Smeds sekä bassot Eero Hirvensalo, Jukka Latola ja Jukka Uosukainen.[2] Vuosien varrella kokoonpanossa tapahtui useita muutoksia, vaikkakin Martin Smeds, Sampo ja Seppo Suihko säilyivät kokoonpanoissa ydinryhmänä.

Köyhien Ritarien muita aktiivijäseninä ovat olleet Kaj-Erik Gustafsson, Juha Haanperä, Eero Hirvensalo, Jan Jansson, Arto Joutsimäki, Veli Kokkonen, Matti Kosonen, Teppo Lampela, Jukka Latola, Petri Lehto, Kurt Lindblad, Jouni Maunula, Paavo Muranen, Seppo Nousiainen, Ilkka Peräläinen, Matti Rantanen, Herman Rechberger, Martin Smeds, Sampo Suihko, Seppo Suihko, Veli-Markus Tapio, Jukka Uuosukainen, Arto Wikla, Pentti Viluksela ja Heikki Yrttiaho.

Yhtyeen rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toiminta on ollut alusta pitäen hyvin organisoitua, mikä osaltaan selittää yhtyeen pitkäikäisyyden. Talouteen ja hallintoon liittyvät asiat on hoidettu ydinryhmän toimesta ammattimaisesti, kuin myös uuden ohjelmiston valmistelu.

Tunnustuksia ja palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeen toiminnan kulta-aikaa oli jakso 1970-luvun puolivälistä 1990-luvun alkupuolelle, jolloin ansioitunut toiminta huomioitiin tunnustuksin ja palkinnoin ja joita seurasi parhaimmillaan yli 100 esiintymistä vuodessa.

  • Köyhät Ritarit osallistui elokuussa 1980 Helsingissä Pohjoismaiseen Kvartettikilpailuun, ja sai jaetun ensipalkinnon yhdessä Orphei Drängar -kvartetin kanssa.
  • Köyhien Ritarien taiteellisesti kunnianhimoisin produktio lienee ollut Kaj-Erik Gustafssonin Missa cum jubilo, joka alkoi kahden osan tilaamisesta kilpailukappaleiksi ja huipentui levytykseen 1984. Messu, jonka väliosat Kaj-Erik Gustafsson improvisoi uruilla, esitettiin kymmenissä kirkkokonserteissa sekä vielä 2004 yhtyeen 30-vuotisjuhlakonsertissa.

Konserttitoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Köyhät Ritarit on konsertoinut ympäri Suomea kirkoissa, konserttisaleissa, kouluissa ja päiväkodeissa. Se on vieraillut 16 Euroopan maassa, Arabiemiirikuntien liitossa sekä Yhdysvalloissa ja Kanadassa.[1]

Levytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Köyhät Ritarit, Kvartettilaulun ystävät ry 1981.
  • Piae Cantiones – Codex Potatorum, sov. Herman Rechberger Sonores Antiqui, Köyhät Ritarit, Fuga 1983.
  • Kaj-Erik Gustafsson: Missa cum jubilo, Kvartettilaulun ystävät ry 1984.
  • Karhujuhla, musiikkinäytelmä muinaissuomalaisista aiheista, yhdessä primitiivisen musiikin orkesteri Primon kanssa, Fuga 1986.
  • Memoria Sancti Henrici, Keskiaikaisia liturgisia sävelmiä Suomen kansallispyhimyksen elämästä ja ihmetöistä, yhdessä Cetus Nosterin kanssa, Ondine 1995.
  • Adriano Banchieri: Festino & Barca, kitaristi Arto Wiklan kanssa, Fuga 2002.
  • Kalevala canora: grex karelia cum cantoribus latine canit, IMU Inkoon Musiikki 2005.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Köyhät Ritarit. Suitian kartanon sivusto, Helsingin yliopisto. Viitattu 1.4.2016.
  2. Halvorsen, Tero & Hirvi, Harri: Suomalaisten lauluyhtyeiden kokoonpanoja. (Arkistoitu – Internet Archive) Viihdemusiikin Ystävien Seura ry (VYS) 8.2.2010. Viitattu 1.4.2016.
    Karhujuhla musiikkinäytelmä muinaissuomalaisista aiheista = The bear feast: a musical drama on ancient Finnish themes. (Arkistoitu – Internet Archive) Koha-tietokanta. Viitattu 1.4.2016.
  3. Yleisradion Vuoden levy '83. (Fuga-levy-yhtiön mainos) Helsingin Sanomat, 22.1.1984, s. 20. Näköislehti (maksullinen).