Jyrki Tenni

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jyrki Tenni on suomalainen säestäjä, pianisti ja oppikirjailija, joka on erikoistunut vapaaseen säestykseen. Hän on kirjoittanut säestyksestä oppikirjan nimeltä Vapaan säestyksen käsikirja[1], joka pohjautuu v. 2004 ilmestyneeseen Vapaa säestys ja improvisointi -kirjaan. Kirja ilmestyi v. 2013 ensin saksaksi nimellä Liedbegleitung und Klavierimprovisation[2] ja v. 2017 englanniksi nimellä Keyboard Accompaniment and Improvisation - a Handbook of Practical Piano Skills[3]. Kirjoja on yhteensä myyty oli 18.000 kpl ja ne ovat saaneet huomattavia kiitoksia maailmalla.[4] Yhteistyökumppanina toimi professori Ralph Abelein Frankfurtin Hochschule für Musik und Kunstista. Käännökset julkaisi Helbling-kustantamo.[5].

Lisäksi Tenni laatii Otavalle/F-kustannukselle Pianohitit -Komppaa itse -sarjaa, jossa kappaleisiin on liitetty tyylinmukaiset säestysehdotukset. Kirjoissa on myös esimerkkejä melodian yhdistämisestä säestykseen uudella tekniikalla (Ekat Pianohitit) helposti ja pianistin käteen sopivasti.

Tenni esiintyi jo kahdeksanvuotiaana säestäen koulun joulujuhlassa [6]ja siitä alkaen toimi säestäjänä lähes kaikissa koulun juhlissa sekä musiikintunneilla. Myöhemmin hän on toiminut muusikkona erilaisissa yhtyeissä (mm. Tuomisalonkiorkesteri, Juuso Salowaara Sextet, Makea Elämä, Sweet Life) sekä teatterissa (esimerkiksi Pieni Suomi ja Kouvolan teatteri) ja opettanut eri oppilaitoksissa musiikkiopistoista yliopistoon. Jyrki Tennin säestämät artistit käsittävät laajan tyylikirjon suomalaisia näyttelijöitä ja laulajia: mm. Remu, Maria Ylipää, Petri Laaksonen, Markku Arokanto, Tanja Varha, Leena Rapola ym. 1990-luvulla Tenni kiinnostui opettamisesta ja toimi hetken aikaa musiikkiopistoissa ennen siirtymistään Stadiaan ja Sibeliusakatemiaan opettajaksi, jossa hän toimikin lähes 15 vuotta.

Tällä hetkellä Tenni toimii säveltäjänä, muusikkona sekä opettajana kehittäen erilaisia perinteisiä sekä sähköisiä oppimateriaaleja vapaan säestyksen alueella. Hän on esitelmöinyt ja kouluttanut pianisteja sekä säestäjiä kotimaassa ja ulkomailla. Hän harrastaa vanhoja elokuvateattereita[7] oltuaan töissä Finnkinolla 1989-2010 sekä näyttää tilauksesta 35 mm elokuvia omalla projektorillaan. Lisäksi ekologinen elämäntapa ja mm. aurinkosähkö[8] on käytössä.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vapaan säestyksen käsikirja
  2. Liedbegleitung und Klavierimprovisation
  3. Keyboard Accompaniment and Improvisation - a handbook of practical piano skills
  4. Keyboard Magazinen artikkeli
  5. Helbling Verlag
  6. Jyrki Tenni: Jyrki Tennin biografia Jyrki Tennin biografia. Jyrki Tenni. Viitattu 7.12.2016.
  7. Jyrki Tenni: Jyrki Tennin elokuvaharrastus https://jyrkitenni.wordpress.com/2016/11/02/102/. 2.11.2016. Jyrki Tenni. Viitattu 7.12.2016.
  8. Jyrki Tenni: Jyrki Tennin voimala Jyrki Tennin voimala. 1.5.2015. Jyrki Tenni. Viitattu 7.12.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]