Vapaa säestys

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vapaalla säestyksellä tarkoitetaan kykyä luoda tai toistaa musiikkia ilman kirjoitettua tekstuuria. Vapaata säestystä voi opiskella instrumentilla, jolla voidaan tuottaa melodia ja moniääninen säestys yhtäaikaisesti.[1] Useimmiten vapaata säestystä harjoitetaan pianolla. Sitä voidaan harjoittaa myös muilla soittimilla, kuten kitaralla, harmonikalla ja kanteleella. Instrumenttikohtaiset erot otetaan huomioon esimerkiksi sävellajia, säestyskudosta, sointujen laajuutta ja ohjelmistoa koskevissa kysymyksissä. [2]

Vapaassa säestyksessä on kysymys komppaamisesta sekä melodian ja säestyksen yhdistämisestä.[3] Apuna käytetään nuoteissa olevia sointumerkkejä. Myös improvisointitaitoa hyödynnetään, jotta soittaja voi vapautua tarkasti soittamista ohjaavasta nuottikuvasta. Vapaa säestys -termiä on kritisoitu siitä, että "säestäminen vapaasti" ei viittaa tarkasti oppiaineen sisältöön.

Vapaa säestys on syntynyt tarpeesta opettaa, aikanaan hyvin klassisesti suuntautuneille, suomalaisille musiikinopettajille perustaitoja säestää ensin virsiä, sittemmin populaari- ja kansanmusiikkia luokassa. Tästä syystä vapaata säestys ei oppiaineena tunneta kansainvälisessä musiikkikoulutuksessa, eikä sillä ole täysin yksiselitteistä asemaa saati koulutusajatusta edes Suomessa. Sisältö on pikemminkin kokoelma erilaisia improvisoinnin, korvakuulolta soittamisen ja musiikin teorian konsepteja musiikkikoulutuksen eri alueilta, joiden soveltamista käytäntöön painotetaan. Tästä syystä sisällöt ja koulutusajatus vaihtelevat opettajasta, oppilaitoksesta ja sen opetussuunnitelmasta sekä myös opiskelijan mieltymyksistä riippuen.

Termiä ei käytetä missään muualla maailmassa. Lähimpiä vastineita ovat ruotsin brukspiano tai bruksklaver ja englannin keyboard accompaniment. Usein käytetty termi keyboard harmony viittaa ennemminkin klassisen musiikin ja/tai kenraalibasson soinnutustapohin ja -toteutuksiin pianolla. Saksan kielessä käytetään termiä Schulpraktisches Klavierspiel, joka vapaasti käännettynä tarkoittaa käytännön pianonsoittotaitoa kouluympäristössä; tai termiä Liedbegleitung", joka tarkoittaa yksinkertaisesti laulun säestämistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jyrki Tenni: Vapaan säestyksen opettajat -yhdistys Viitattu 28.11.2007.
  2. Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry. (pdf) 2005. Viitattu 17.9.2012.
  3. Jyrki Tenni, Jasse Varpama: Vapaa säestys ja improvisointi. Otava, 2004. ISBN 951-1-18814-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]