Juoppokuski

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo selvästä henkilöstä, joka kuljettaa humalaisia. Humalassa ajamista käsittelee artikkeli Rattijuopumus.

Juoppokuski eli kännikuski on puhekielinen nimitys selvälle henkilölle, joka kuljettaa humalatilassa olevia kulkuvälineellä turvallisesti. Tämä edellyttää häneltä tilapäistä pidättäytymistä alkoholijuomien käytöstä.

Tämä tapahtuu pääsääntöisesti joko jonkun ryhmän jäsenen tai kuskin omalla autolla. Valintaan voivat vaikuttaa auton tai ryhmän koko, auton taloudellisuus ja auton sopivuus tehtävään.

Selvänä pysymään lupautunut eli kuski ajaa ryhmän loppuillasta kotiin tai muuhun suunniteltuun paikkaan. Ryhmä tarjoaa kuskille tästä teosta yleensä palkkioksi rahaa ja/tai ilmaiset alkoholittomat juomat (erityisesti kahvia ja energiajuomia). Jos ryhmä on matkalla tanssilavalle tai yhtyeen keikalle, palkkio voi olla ryhmän maksama pääsylippu.

Joidenkin ryhmien sisällä juoppokuskin rooli kiertää vuoroissa. Suurimmissa kaupungeissa verrattain edulliset yöbussit ovat usein korvaava vaihtoehto kuskille. Usein aikataulut eivät kuitenkaan sovi yhteen esimerkiksi keikkojen alkamis- ja päättymisaikojen suhteen.

Yhdysvalloissa on useita eri kampanjoita humaltuneena ajamista vastaan ja juoppokuskien puolesta.