Jungfraun–Aletschin alppialue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Schweizer Alpen Jungfrau-Aletsch
Iso Aletschjäätikkö Bettmeralpista nähtynä.
Iso Aletschjäätikkö Bettmeralpista nähtynä.
Maailmanperintökohde
Sijainti Bernin Alpit, Sveitsi
46°30′N, 8°02′E
Tyyppi luontokohde
Kriteerit VII, VIII, IX
Tunnusnumero 1037
Valintahistoria
Valintavuosi 2001
Laajennusvuosi 2007

Jungfraun–Aletschin alppialue
Jungfraun–Aletschin alppialue käsittää suuren osan Bernin Alpeista

Jungfraun–Aletschin alppialue, virallisesti engl. Swiss Alps Jungfrau-Aletsch ja ransk. Alpes suisses Jungfrau-Aletsch (saks. Schweizer Alpen Jungfrau-Aletsch) on Unescon maailmanperintökohde Sveitsissä, Bernin Alpeilla. Alueen nimi oli aiemmin Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn.

Alueen pinta-ala on 824 km². Se sijaitsee kaikkiaan 26 kunnan alueella, Bernin ja Wallisin kantoneissa, Brigin ja Interlakenin välisellä vuoristo- ja jäätikköalueella. Merkittävimpiä vuoria alueella ovat Jungfrau, Eiger, Mönch ja Bietschhorn. Alueen isoja jäätiköitä ovat Aletschjäätikkö ja Konkordiaplatz.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

82 400 hehtaarin kokoinen maailmanperintökohteen alue pitää sisällään erinomaisen esimerkin korkeiden Alppien ylänköjen geologisista muodostumista. Alue pitää sisällään myös koko vuoriston eniten jäätiköityneen osan sekä Euraasian suurimman jäätikön.[1]

Keskeisen osan alueen maisemaa muodostavat Bernin Alpit. Alueen ja koko Bernin Alppien korkein vuori on Finsteraarhorn (4 274 m). Tämän lisäksi alueella on kahdeksan muuta huippua, jotka ylittävät 4 000 metrin korkeuden merenpinnan tasosta mitattuna. Yhdeksän alueen korkeinta vuorta ovat:

Alueen vaikutus kulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wellhorn ja Wetterhorn Friedrich Preller vanhemman öljyvärimaalauksessa 1800-luvulta.

Ympäristön vuoristoiset ja kontrastikkaat maisemat ovat olleet tärkeässä roolissa eurooppalaisessa taiteessa sekä innoittaneet vuorikiipeilijöitä. Maisemat ovat niin ikään olleet keskeisessä roolissa alppiturismissa houkutellen alueelle matkailijoita niin talvisin kuin kesäisin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Alppien biodiversiteetistä http://whc.unesco.org/en/list/1037. UNESCO: World Heritage Centre. Arkistoitu 12.9.2011. Viitattu 10.07.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]