Iso Aletschjäätikkö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jäätikkö Eggishornilta katsottuna.

Iso Aletschjäätikkö eli Aletschjäätikkö[1] (saks. Grosse Aletschgletscher tai Aletschgletscher) on Alppien suurin jäätikkö[2]. Se laskeutuu Jungfrau- ja Mönchvuorten eteläpuolelta kohti Rhônen laaksoa. Jäätikön laskujoki on nimeltään Massa. Aletschjäätikkö on osa Jungfraun–Aletschin alppialuetta, joka on Unescon maailmanperintökohde.

Iso Aletschjäätikkö oli vuonna 1973 pinta-alaltaan 87 neliökilometriä ja pituudeltaan 24 kilometriä. Muiden Alppien jäätiköiden tapaan jäätikkö pienenee jatkuvasti; viimeisten 100 vuoden kuluessa se on lyhentynyt joka vuosi, yhteensä noin kolme kilometriä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • National map: swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakulinen, Kerkko ja Paikkala, Sirkka: Pariisista Papukaijannokkaan, s. 63. Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus (Kotus), 2013. ISBN 978-952-5446-80-7. (suomeksi)
  2. Aletsch Glacier Encyclopedia Britannica
  3. Schweizerisches Gletschermessnetz; Grosser Gletschgletscher, Naters / Ried-Mörel (VS) (Jäätikön tietoja sveitsiläisellä tutkimussivustolla) 2015. VAW/ETHZ & EKK/SCNAT. Viitattu 24.2.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.