Juna Busaniin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juna Busaniin
부산행
Ohjaaja Yeon Sang-ho
Käsikirjoittaja Park Joosuk
Tuottaja
Säveltäjä Jang Younggyu
Kuvaaja Lee Hyungdeok
Leikkaaja Yang Jin-mo
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Korean tasavalta
Tuotantoyhtiö Red Peter Film
Levittäjä Next Entertainment World
Netflix
Kesto 118 minuuttia
Alkuperäiskieli korea
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Juna Busaniin[1] (kor. 부산행, Busanhaeng) on 2016 julkaistu eteläkorealainen zombielokuva. Sen on ohjannut Yeon Sang-ho, ja sen pääosissa ovat muun muassa Gong Yoo, Jung Yu-mi ja Ma Dong-seok.

Elokuva tapahtuu luotijunassa, johon maanlaajuinen zombiepidemia leviää. Elokuvassa on paljon rajua toimintaa, mutta se pohtii myös itsekkyyttä ja toisten puolesta uhrautumista sekä kriittisesti auktoriteettia.[2][3]

Elokuvalle on julkaistu animoitu esiosa Seoul Station, sekä vuonna 2020 ilmestynyt jatko-osa Peninsula.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Alkukohtauksessa rekkaauton kuljettaja pysähtyy tiesululla, jolla autoja desinfioidaan bioteknisessä tehtaassa tapahtuneen vuodon johdosta. Seuraavassa kohtauksessa kuljettaja ajaa vahingossa peuran yli. Hänen poistuttuaan peuran raadon luota se nousee jaloilleen ja avaa silmänsä, muuttuen zombiksi.

Tapahtumat siirtyvät Souliin jossa rahastonhoitaja, vaimostaan eronnut Suh Seokwoo nähdään priorisoimassa työnsä nuoren tyttärensä Su-anin edelle. Su-anin syntymäpäivänä hän kuitenkn lupaa saattaa tyttärensä tämän äidin luo vierailulle Busaniin.

Seokwoo sekä Su-an nousevat aikaisin aamulla luotijunaan, jonka kyytiin pääsee myös vakavasti loukkaantunut nainen. Pahoinvoiva nainen lyyhistyy junan välitilan lattialle, muuttuu zombiksi ja hyökkää muiden matkustajien kimppuun. Pureman saaneet uhrit muuttuvat aggressiivisiksi ja nopeasti liikkuviksi zombeiksi vain muutamissa sekunneissa, ja alkavat levittää tartuntaa eteenpäin.

Zombijoukon alati kasvaessa selviytyjät onnistuvat pelastautumaan yhteen junanvaunuun liukuoven taakse. Heidän joukossaan on isän ja tyttären lisäksi roteva mies Sang-hwa ja hänen raskaana oleva vaimonsa Seong-kyeong, nuorten miesten baseball-joukkue ja heidän naispuolinen avustajansa So-hee, joka on ihastunut joukkueen pelaajaan Woo-shikiin, "Stallion Express" -nimisen yhtiön operatiivinen johtaja Yon-suk, kaksi iäkästä siskosta sekä koditon ja pelokas mies, joka pakeni aiemmin zombeja junaan.

Luotijunan televisiolähetys kertoo, että hallitus on julistanut Koreaan hätätilan jossa raportoidaan zombiepidemian olevan maanlaajuinen. Juna pysähtyy Daejeonin asemalla, jossa kerrotaan olevan armeijan suojaama karanteenialue. Asema on kuitenkin zombien valtaama, jotka lähes heti tappavat suuren osan matkustajista mukaan lukien lähes kaikki aiemmin selviytyneet baseball-joukkueen jäsenet. Osa selviytyjistä sekä zombeista onnistuu raivaamaan tiensä erillisiin matkustajavaunuihin, ja juna lähtee jatkamaan matkaansa.

Seokwoo, Sang-hwa ja Woo-shik päättävät edetä junan vaunuissa zombien läpi pelastamaan neljän vaunun päässä loukussa olevat matkustajat. Kolmikko onnistuu tehokkaan strategiansa myötä pelastamaan matkustajat matkallaan ensimmäiseen matkustajavaunuun, mutta Sang-hwan ja iäkäs nainen menehtyvät Yon-Sukin itsekkään asenteen vuoksi. Tartuntaa pelkäävä Yon-suk onnistuu manipuloimaan suurimman osan elävistä matkustajista puolelleen, ja määrää konduktöörin eristämään tulokkaat edemmäs kuljettajanvaunuun. Seokwoon ja muiden tulokkaiden päästyä toiseen vaunuun, kuolleen iäkkään naisen sisko avaa oven zombeille tehden itsemurhan, ja samalla tapattaen oletettavasti kaikki ensimmäisen vaunun matkustajat. Seokwoo saa kuulla järkytyksekseen alaiseltaan puhelimessa, että zombiepidemia liittyy heidän pääasiakkaansa tehtaaseen.

Matkustajat saapuvat Daegun asemalle jossa heidän on vaihdettava junaa, sillä rata on tukossa. Seokwoo, Su-an ja Seong-kyeong sekä koditon mies joutuvat eroon muista pakenijoista palavan junan syöksyttyä junaraiteilta. Koditon mies uhraa henkensä sankarillisesti pelastaen Su-anin ja Seong-kyeongin. Hylätyssä luotijunassa Yon-suk on pelastautunut zombien hyökkäykseltä wc-tilaan, josta hän alkaa paeta kohti uutta veturia ja uhraa matkallaan itsekkäästi konduktöörin, So-heen, Woo-shikin sekä junankuljettajan zombeille pelastaakseen itsensä. Seokwoo, Su-an ja Seong-kyeong pääsevät täpärästi veturiin zombilauma takanaan.

Veturiin selvinnyt Yon-suk on saanut tartunnan ja muuttuu zombiksi, ja tämä onnistuu puremaan Seokwoota tämän puolustaessa tytärtään. Seokwoo onnistuu pudottamaan Yon-sukin veturista, ja kouluttaa Su-anin sekä Seong-kyeongin pikaisesti veturin ohjaukseen. Seokwoo kokee viimeisen yhteisen hetken suruun pakahtuvan tyttärensä kanssa. Lopulta tartunnan edetessä Seokwoo uhraa itsensä pudottautumalla veturista, viimeisenä ajatuksenaan onnelliset muistonsa siitä, kun hän piteli tytärtään vastasyntyneenä sylissään.

Busanin rajalle pystytetyn ratasulun kohdalla Su-an ja Seong-kyeong kävelevät pimeään rautatietunneliin. Toisessa päässä olevat sotilaat saavat käskyn ampua zombeiksi epäillyt yksilöt. Armeija kuulee surunmurtaman Su-anin laulavan isälleen tarkoitettua laulua, joka hän ei ehtinyt esittää aiemmin. Armeija juoksee rautatietunneliin pelastamaan kaksikkoa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Gong Yoo  Suh Seokwoo  
 Jung Yumi  Sungkyung  
 Ma Dong-seok  Sanghwa  
 Choi Woo-sik  Youngguk  
 An So-hee  Jinhee  
 Kim Eui-sung  Yongsuk  
 Kim Su-an  Su-an  

Lähde: [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Busanhaeng Elonet. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Viitattu 15.11.2019.
  2. Brian Tallerico: Train to Busan Rogerebert.com. 22.7.2016. Viitattu 5.11.2022.
  3. Mark Kermode: Train to Busan review – a nonstop zombie thrill ride The Guardian. 30.10.2016. Viitattu 5.11.2022.
  4. Train to Busan (2016) British Film Institute – BFI. Viitattu 10.5.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]