Jules Hardouin-Mansart

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hyacinthe Rigaud'n maalaus Jules Hardouin-Mansartista

Jules Hardouin-Mansart (16. huhtikuuta 1646 Pariisi, Ranska11. toukokuuta 1708 Marly-le-Roi, Ranska) oli ranskalainen arkkitehti, jota pidetään ranskalaisen barokkiarkkitehtuurin kärkinimenä.

Nuorena nimellä Hardouin opiskeli isosetänsä François Mansartin alaisuudessa. Hardouin peri Mansartilta kokoelman suunnitelmia ja piirroksia ja otti käyttöönsä hänen tunnetun nimensä. Hardouin-Mansard palveli Ludvig XIV:nnen pääarkkitehtina laajentaen kuninkaallista linnaa Saint-Germain-en-Layessa ja Versaillesissa vuodesta 1675. Hänestä tuli Surintendant des Bâtiments du Roi (Kuninkaallisten töiden ylivalvoja). Hän suunnitteli kaikki Versaillesin linnan laajennukset ja uudelleenrakentamiset mukaan luettuna pohjois- ja eteläsiivet, kuninkaallisen kappelin (Robert de Cotten kanssa) ja kiitetyn Peilisalin, jonka hän sisusti Charles Le Brunin kanssa.

Hardouin-Mansartin tunnetuimpia töitä Pariisissa ovat muun muassa Pont Royal -silta, Saint-Rochin kirkko, Hôtel des Invalidesin kappeli Église du Dome, Victoires-aukio ja Vendôme-aukio. Useimmat näistä antavat oman leimansa Pariisin luonteella ja ovat turistien nähtävissä.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jules Hardouin-Mansart.
Tämä arkkitehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.