Judogi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksi judogiin pukeutunutta harjoittelijaa.

Judogi (柔道着 eli 柔道衣) on japaninkielinen nimi perinteistyyliselle japanilaiselle asusteelle, jota käytetään judon harjoittelussa ja kilpailuissa. Puvut ovat muiden japanilaisten budolajipukujen eli keikogien kaltaisia, mutta lajin luonteen vuoksi materiaali on paksumpaa, vahvistettua kangasta. Pukujen kangasvahvuus vaihtelee hintaluokittain.

Nykyaikaiset kilpailupuvut ovat joko sinisiä tai valkoisia. Käytännön syistä useimmat kilpailevat judokat omistavat sekä valkoisen että sinisen puvun, joiden molempien käyttö harjoituksissa on yleensä sallittua. Puvun kanssa käytetään värillistä vyötä, joka ilmaisee kantajansa taitotasoa, joskin vyöjärjestelmät sekä niiden myöntöperuste vaihtelevat jonkin verran maittain. Judogille tyypillinen piirre ovat kauluksesta olkapään yli ulottuvat ommellut koristeraidat, mutta useimmat valmistajat myyvät myös raidattomia pukuja.

Judopukujen koot ilmoitetaan 10 cm välein, ja periaatesääntö mitoituksessa on, että puvun on oltava hieman isompi kuin judoka eli judon harrastaja itse. Esimerkiksi jos judoka on 175 cm pitkä, puvun on oltava kokoa 180 cm. Naispuoliset judokat käyttävät judogin alla T-paitaa ja sitovat hiuksensa pehmeällä narulla tai lenkillä. Miehet voivat käyttää asun alla sopivaa ns. rash guard -paitaa hiertymien estämiseksi, riippuen paikallisen harjoittelusalin etiketistä. Harjoitusetiketin mukaan puvun tulee olla aina siisti ja puhdas.

Perinteisiä judogien valmistajia ovat Kizoku, KuSakura, Matsuru ja Mizuno, mutta judon laajan suosion vuoksi pukuja valmistavat lukuisat yritykset, tunnetuimpina mm. Adidas.

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.