Juan José Campanella

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juan José Campanella
Juan José Campanella vuonna 2019.
Juan José Campanella vuonna 2019.
Henkilötiedot
Syntynyt19. heinäkuuta 1959 (ikä 64)
Buenos Aires, Argentiina
Ammatti elokuvaohjaaja
käsikirjoittaja
Ohjaaja
Palkinnot

Goya-palkinto
Oscar-palkinto

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Juan José Campanella (s. 19. heinäkuuta 1959 Buenos Aires, Argentiina) on argentiinalainen elokuvaohjaaja.

Elämä ja ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campanella ryhtyi opiskelemaan teknisiä aloja, mutta keskeytti opintonsa 1980 opiskeltuaan yliopistossa neljä vuotta. Hän totesi myöhemmin, että päätökseen vaikutti ratkaisevasti elokuvan Syke ei sammu näkeminen juuri sinä päivänä, kun hänen oli tarkoitus aloittaa viides lukuvuosi. Hänen esikoisohjauksensa oli lyhytelokuva Prioridad nacional (1979). Campanella lähti opiskelemaan Yhdysvaltoihin Tisch School of the Arts -kouluun. Neljän vuoden kuluttua, 1984, hän ohjasi toisen elokuvansa, Victoria 392, joka on ensimmäinen viidestä yhteistyöelokuvasta näyttelijäystävä Eduardo Blancon kanssa, ja samalla ensimmäinen yhteistyöelokuva käsikirjoittaja Fernando Castetsin kanssa, jonka kanssa hän sekä ohjasi että käsikirjoitti elokuvan.

Valmistuttuaan elokuvakoulusta Campanella ohjasi Yhdysvalloissa kaksi elokuvaa: The Boy Who Cried Bitch (1991) ja Himolla on hintansa (1997).

Campanella ryhtyi jälleen 1999 yhteistyössä Castetsin kanssa käsikirjoittamaan elokuvaa El mismo amor, la misma lluvia (1999), jossa pääosia näyttelivät näyttelijäystävät Ricardo Darín (joka oli tutustunut Campanellaan 15 vuotta aiemmin ulkomailla) ja Eduardo Blanco. Sama kaava toistui vielä kahdessa elokuvassa, Morsiamen poika, 2001 (ehdokkaana parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi 2002) ja Luna de Avellaneda, 2004, joissa käsikirjoittajina olivat Campanella ja Castets ja Darín ja Blanco pää- ja sivuosassa. Darín oli jälleen pääosassa Campanellan jännityselokuvassa Katseeseen kätketty (2009), joka oli Campanellan neljäs pitkä elokuva ja sai parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon 2010.

Sittemmin Campanella on omistautunut lähinnä tekemään televisiosarjoja yhdysvaltalaiselle yleisölle (muun muassa House, Kova laki: Erikoisyksikkö, Kova laki: Rikollinen mieli ja 30 Rock). Hän on ollut Espanjan kansalainen vuodesta 2006.

Televisiosarjat (valikoima)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]