Juan Antonio Samaranch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juan Antonio Samaranch
Kansainvälisen olympiakomitean 7. puheenjohtaja
16. heinäkuuta 1980 – 16. heinäkuuta 2001
Edeltäjä Lordi Killanin
Seuraaja Jacques Rogge
Henkilötiedot
Syntynyt17. heinäkuuta 1920
Barcelona, Espanja
Kuollut21. huhtikuuta 2010 (89 vuotta)
Barcelona, Espanja
Ammatti diplomaatti, urheiluvaikuttaja
Arvonimimarkiisi
Puoliso Maria Teresa Salisachs Rowe
Tiedot
Puolue Falange
Uskonto roomalaiskatolilainen

Juan Antonio Samaranch Torelló, Samaranchin 1. markiisi, (17. heinäkuuta 1920 Barcelona, Barcelonan maakunta, Espanja21. huhtikuuta 2010 Barcelona, Espanja[1]) oli espanjalainen poliitikko ja urheiluvaikuttaja sekä Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) puheenjohtaja (1980–2001).

Samaranch syntyi rikkaaseen perheeseen ja opiskeli kauppatieteitä IESE-kauppakorkeakoulussa. Hän toimi Espanjan joukkueenjohtajana (Chef de Mission) useissa olympialaisissa kunnes Francisco Franco nimitti hänet Espanjan urheiluministeriksi vuonna 1966. Samalla hänestä tuli Espanjan olympiakomitean puheenjohtaja ja KOK:n jäsen. Hän toimi KOK:n varapuheenjohtajana vuosina 1974–1978 ja Espanjan Neuvostoliiton ja Mongolian suurlähettiläänä vuosina 1977–1980.

Vuoden 1980 kesäolympialaisten jälkeen KOK:n puheenjohtaja Michael Morris erosi tehtävästään ja Samaranch valittiin hänen seuraajakseen. KOK-jäsenet antoivat Samaranchille 44 ääntä, eli hän saavutti heti ensimmäisellä kierroksella enemmistön ja tuli valituksi. Kilpailijoina olivat sveitsiläinen Marc Hodler, joka sai 21 ääntä, kanadalainen James Worrall seitsemällä äänellä ja länsisaksalainen Willi Daume viidellä äänellä. Uuden-Seelannin Lance Cross vetäytyi kisasta juuri ennen äänestystä.[2]

Puheenjohtajakautensa aikana Samaranch tervehdytti olympialaisten taloudellisen aseman tekemällä suuria televisio- ja sponsorisopimuksia. Vaikka itäblokki boikotoi vielä vuoden 1984 kesäolympialaisia, kasvoi KOK:n jäsenmaiden ja osanottajamaiden määrä kaikissa olympialaisissa Samaranchin kaudella. Vuonna 1991 kuningas Juan Carlos myönsi Samaranchille markiisin (Marqués de Samaranch) arvonimen kiitoksena tämän tekemästä työstä urheilun ja olympialiikkeen puolesta. Olympialaisten parantunut taloudellinen tilanne johti myös syytöksiin ylikaupallistumisesta ja korruptiosta. 1990-luvun lopussa useita KOK:n jäseniä erotettiin, kun selvisi näiden vastaanottaneen lahjuksia, mutta Samaranchia kohtaan esitetyt syytteet kumottiin. Samaranch luopui tehtävästään vuonna 2001 ja hänen seuraajakseen nimitettiin belgialainen Jacques Rogge. Samaranchista tuli samalla KOK:n elinikäinen kunniapuheenjohtaja. Samaranch kuoli 21. huhtikuuta 2010 Barcelonassa sydämen vajaatoimintaan.

Samaranch oli naimisissa María Teresa Salisachs Rowen (26. joulukuuta 1931 – 16. syyskuuta 2000) kanssa vuodesta 1955. Pari sai kaksi lasta, Juan Antonio ja María Teresa. Poika Juan Antonio Samaranch junior on ollut KOK:n jäsen vuodesta 2001.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Juan Antonio Samaranch.