Jozef Moravčík

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jozef Moravčík (s. 19. maaliskuuta 1945) on slovakialainen lakimies ja poliitikko. Moravčík oli Slovakian demokraattisen unionin (Demokratická únia Slovenska, DEÚS) johtaja. Hän toimi maansa pääministerinä 16. maaliskuuta 1994 ja 13. joulukuuta 1994 välisen ajan.

Moravčík toimi ulkoministerinä Mečiarin hallituksessa 19. maaliskuuta 1993 alkaen. Hän erosi 23. helmikuuta 1994 ja varapääministeri Roman Kováč kaksi päivää myöhemmin. Kaksi viikkoa ennen eroaan Moravčík, Kováč ja seitsemän muuta olivat muodostaneet HZDS:n sisällä ryhmäkunnan (APR) joka vaati Mečiarin eroa ja laajapohjaista hallitusta. Heidät erotettiin puolueesta, mutta presidentti Michal Kováč kieltäytyi erottamasta heitä ministerin virasta. Kun hallitus kaatui maaliskuun epäluottamuslauseen myötä, presidentti Michal Kováč nimitti Moravčíkin muodostamaan uuden.

Moravčík pyrki parantamaan välejä unkarilaisen vähemmistön kanssa mm. antamalla vähemmistöille oikeuden kirjoittaa nimensä oman kielensä mukaan ja määräsi 600 kaupungissa ja kylässä, joissa oli yli 20 % vähemmistö, kaksikieliset tienviitat ja aloitti yksityistämisohjelman. Hän nimitti maahan ensimmäisen siviilipuolustusministerin ja liitti maan Naton rauhankumppanuusohjelmaan.

30. syyskuuta ja 1. lokakuuta 1994 vaaleissa häntä edeltänyt HZDS voitti lähes 35 % äänistä ja palasi valtaan yhdessä kommunistien ja äärikansallisen Slovakian kansallispuolueen (SNS) kanssa peruuttaen uudistukset.

Moravčík valittiin joulukuussa 1998 nelivuotiskaudelle Bratislavan pormestariksi.