Josep del Hoyo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Josep del Hoyo on espanjalainen lintutieteilijä, joka toimittaa lintukirjasarjaa Handbook of the Birds of the World.

Del Hoyo on koulutukseltaan lääkäri. Hän työskenteli lääkärinä pienessä katalonialaisessa kylässä. Vuonna 1980 hän lähti kahden ystävänsä, joista toinen on hänen vaimonsa, kanssa 13 kuukauden mittaiselle maastoautoretkelle viiteentoista Afrikan maahan. Palattuaan Espanjaan hän päätti jättää lääketieteen ja keskittyä lintutieteeseen. Vuosien valmistautumisen jälkeen hän ryhtyi 1988 toimittamaan kirjaa kaikista maailman linnuista, jonka ensimmäinen osa Handbook of the Birds of the World, Volume 1 (julkaisija Lynx Edicions, jonka osakas Del Hoyo on) ilmestyi syyskuussa 1992. Toimittajina olivat hänen lisäkseen Andrew Elliott ja Jordi Sargatal ja artikkelien kirjoittajat olivat enimmäkseen espanjalaisia lintutieteilijöitä. Kirjasarjan varpuslinnuista kertova 16. osa ilmestyy vuonna 2011, jonka jälkeen kaikkiaan 9 774 lintulajia on kuvailtu.

Del Hoyo on lisäksi videokuvannut lintuja jo vuodesta 1998 lähtien ja julkaissut teoksiaan Lynx Edicionsin The Internet Bird Collection (IBC) sivustossa. Del Hoyo on matkustellut yli 90 maassa ja nähnyt yli 6 900 lintulajia.

Del Hoyo toimi kuuden vuoden ajan DEPANAn, katalonialaisen luonnonsuojelujärjestön puheenjohtajana, ja 1994–2008 hän toimi Espanjan lintutieteellisen yhdistyksen (Sociedad Española de Ornitología, SEO/BirdLife) varapuheenjohtajana. Nykyään hän on BirdLife Internationalin neuvoston jäsen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]