José van Dam

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

José van Dam oik. Paroni Joseph Van Damme (s. 25. elokuuta 1940 Bryssel) on belgialainen oopperalaulaja, jonka ääniala on bassobaritoni.

Hän opiskeli laulua Brysselin konservatoriossa Frédéric Anspachin johdolla ja voitti sekä Liègen, Toulousen ja Genèven laulukilpailut valmistuttuaan konservatoriosta.

Vuonna 1961 hän lauloi Pariisin oopperassa Hector Berliozin oopperassa Troijalaiset. Ja vuonna 1967 hän Lauloi Genèven oopperassa ja sitten Berliinin saksalaisessa oopperassa vuosina 1967 ja 1973. Tällöin hänen ohjelmistoonsa tuli mukaan Mozartin Don Giovannin Leporellon rooli, josta tuli pitkäksi aikaa häneen suuresti henkilöitynyt rooli.

Vuodesta 1968 lähtien hän on laulanut Salzburgin festivaaleilla ja Salzburgin pääsiäisfestivaaleilla. Vuonna 1970 hänen suuri kansainvälinen uransa todella alkoi. Tämä johti esiintymisiin Milanon La Scala-teatterissa, New Yorkin Metropolitan-oopperassa, Lontoon Covent Gardenissa, ja tietenkin Wienissä ja kotiteatterissa Brysselin Théâtre de la Monnaiessa, jossa hän esiintyi lukuisissa oopperarooleissa mm. Boris Godunovissa, Falstaffissä, Wozzeckissa, FIgaron häissiä, Saloméssa, Gianni Schicchissä ja Il turco in Italiassa.

Vuonna 1973 hän palasi Pariisiin, jossa esiintyi keskeisissä rooleissa oopperoissa: Hoffmannin kertomukset, La Bohème ja Figaron häät. Olivier Messiaen ooppera Pyhä Fransiskus assisilainen esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1983 ja van dam osallistui teoksen ensiesitykseen. Myöhemmin vuonna 2004 hän oli mukana oopperan uusintaesityksenä.

Vuonna 1998 Belgialaisten kuningas Albert II:n soi paronin nimen ja arvon José van Daamelle.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

José Van Dam at La Monnaie