José van Dam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
José van Dam ja Barbara Hendricks esiintymässä vuonna 2006.
José Van Dam (vasemmalla) Brysselin Théâtre de la Monnaiessa vuonna 1988.

José van Dam, oik. paroni Joseph Van Damme, (s. 25. elokuuta 1940 Bryssel) on belgialainen oopperalaulaja, jonka ääniala on bassobaritoni.

Hän opiskeli laulua Brysselin konservatoriossa Frédéric Anspachin johdolla ja voitti sekä Liègen, Toulousen ja Genèven laulukilpailut valmistuttuaan konservatoriosta.

Vuonna 1961 José van Dam lauloi Pariisin oopperassa Hector Berliozin oopperassa Troijalaiset. Vuonna 1967 hän lauloi Genèven oopperassa ja sitten Berliinin saksalaisessa oopperassa vuosina 1967 ja 1973. Tällöin hänen ohjelmistoonsa tuli mukaan Mozartin Don Giovannin Leporellon rooli, josta tuli pitkäksi aikaa häneen suuresti henkilöitynyt rooli.

Vuodesta 1968 lähtien José van Dam on laulanut Salzburgin festivaaleilla ja Salzburgin pääsiäisfestivaaleilla. Vuonna 1970 hänen suuri kansainvälinen uransa todella alkoi. Tämä johti esiintymisiin Milanon La Scala -teatterissa, New Yorkin Metropolitan-oopperassa, Lontoon Covent Gardenissa ja tietenkin Wienissä sekä hänen kotiteatterissaan Brysselin Théâtre de la Monnaiessa, jossa hän esiintyi lukuisissa oopperarooleissa muun muassa Boris Godunovissa, Falstaffissa, Wozzeckissa, Figaron häissä, Salomessa, Gianni Schicchissä ja Il turco in Italiassa.

Vuonna 1973 hän palasi Pariisiin, jossa esiintyi keskeisissä rooleissa oopperoissa Hoffmannin kertomukset, La bohème ja Figaron häät. Olivier Messiaenin ooppera Pyhä Fransiskus assisilainen esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1983, ja van Dam osallistui teoksen ensiesitykseen. Myöhemmin vuonna 2004 hän oli mukana oopperan uusintaesityksenä.

Vuonna 1998 Belgian kuningas Albert II myönsi José van Damille paronin nimen ja arvon.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]