José Joaquín Prieto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
José Joaquín Prieto
JJPrieto.JPG
Chilen presidentti
Edeltäjä Francisco Antonio Pinto
Seuraaja Manuel Bulnes
Henkilötiedot
Syntynyt20. elokuuta 1786
Concepción (Chile) (Espanjan siirtomaa)
Kuollut22. syyskuuta 1854 (ikä 68)
Santiago, Chile
Puoliso Manuela Warnes
Tiedot
Puolue Pelucones
Konservatiivit
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

José Joaquín Prieto Vial (20. elokuuta 178622. syyskuuta 1854) oli chileläinen poliitikko, joka toimi maansa presidenttinä vuodet 18311841. Prieto oli Chilen kolmas presidentti.

Prieto syntyi Concepciónissa 1786. Hänen isänsä oli rakuunoiden päällikkö. Perinne jatkui ja jo 19-vuotiaana hän oli luutnanttina ratsuväessä.

Vuotta myöhemmin hän liittyi vapaaehtoisena mukaan lähetystöön, joka meni Buenos Airesiin Argentiinaan asti. Matka ei ollut helppo, niin heikentyneenä joukko pääsi perille kolmen kuukauden matkustuksen jälkeen.

Vuonna 1812 Prieto meni Buenos Airesissa naimisiin Manuela Warnes y García de Zúñigan kanssa. Heille syntyi kaksi lasta.[1]

Prieto päätti palata Chileen. Heti samana vuonna hän joutui osallistumaan muutamiin taisteluihin. Vuosien varrella hän yleni korkeampiin sotilaallisiin virkoihin.

1830-luvulla hän aloitti poliittisen uransa. Hänet valittiin sotakomission jäseneksi ja sitten myöhemmin senaattoriksi. Sotilasarvo nousi kenraaliksi ja Prieto oli mukana muutamissa sodissa, jotka Chile voitti.

Hänet valittiin presidentiksi 1831, ja hän jatkoi virassa toisen kauden vuoteen 1841 asti. Hänen kautensa merkittävin saavutus oli vuoden 1833 perustuslaki, jota Prieto oli mukana kirjoittamassa. Hän panosti myös koulutukseen.[1]

Hän kuoli 68-vuotiaana 1854.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c José Joaquín Prieto Vial Reseñas Biográficas Biblioteca de Congreso. Viitattu 17.2.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.