Johorensalmi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johorensalmi muodostaa Singaporen ja Malesian valtioiden rajan.

Johorensalmi on salmi ja tärkeä vesiväylä Malakan niemimaan eteläkärjessä. Salmi muodostaa Malesian ja Singaporen valtioiden rajan. Salmen pohjoispuolella on Malesian Johorin osavaltio ja eteläpuolella on Singaporen saari.[1] Salmen itäpäässä on Johorjoen laskukohta ja salmen länsiosan pengertie katkaisee luontaisen vesiyhteyden aiheuttaen salmen likaantumista. Rantavaltioilla on puhdistussuunnitelmia[2].

Salmen poikki on kaksi tieyhteyttä: vuonna 1924 valmistunut Johorin–Singaporen pengertie salmen kapeimmassa kohdassa sen keskiosassa mantereenpuoleisen Johor Bahrun kaupungin ja saarenpuoleisen Woodlandsin välillä sekä vuonna 1998 valmistunut noin kahden kilometrin mittainen silta salmen länsiosan yli Tuasin kohdalla.

Pengertie on ruuhkainen: Arkisin matka kilometrin mittaisen sillan yli vie vähintään tunnin, viikonloppuisin vielä enemmän. Jopa 300 000 henkilön, pääosin malesialaisten työmatkustajien, on arvioitu kulkevan sen kautta päivittäin eikä tullin kohdalla ole kunnollista jalkakäytävää. Pengertietä kulkee tullien kautta jopa lähes 150 000 ajoneuvoa päivässä. Tilannetta helpottamaan on rinnalle suunnitteilla kiskoilla kulkeva reitti Johor Bahrun Bukit Chagarin asemalta Singaporen puoleiselle Woodlands North -asemalle. Lisäksi tullimuodollisuuksia halutaan helpottaa.[3] Sen rakentaminen alkoi vuonna 2021, ja aikataulun mukaan sen tulisi valmistua vuoden 2026 lopussa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johorensalmi 1879, John Edmund Taylorin akvarelli
  1. Strait of Johore Singapore infopedia. Viitattu 17.8.2014. (englanniksi)
  2. Clean-up of Johor Straits to begin in September (webarchive) Asiaone News. 16.6.2008. Singapore: Singapore Press Holdings. Arkistoitu 2.3.2016. Viitattu 8.12.2020. (englanniksi)
  3. Justin Ong and Amir Yusof: Clearing the Causeway: Johor’s promise of a smoother journey, by any means necessary infographics.channelnewsasia.com. Viitattu 8.12.2020. (englanniksi)
  4. Factsheet: Updates on the Johor Bahru – Singapore Rapid Transit System Link www.lta.gov.sg. Viitattu 29.2.2024.

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.