John Stenberg (yritys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johan Stenbergs Maskinfabriks 1900-luvun alussa

Oy John Stenberg Ab (nimi vuoteen 1937 John Stenbergs Maskinfabriks Aktiebolag) oli Helsingissä Siltasaaressa toiminut vuonna 1882 perustettu konepajayritys, joka fuusioitiin Wärtsilään vuonna 1980.

Yrityksen perustaja John Didrik Stenberg (1841–1886) opiskeli Saksassa konetekniikkaa Hannoverin ja Karlsruhen teknillisissä korkeakouluissa. Palattuaan Suomeen vuonna 1861 hänestä tuli isänsä Johan Daniel Stenbergin hankkiman Hakaniemen konepajan (Ab J. D. Stenberg & Söner) teknillinen johtaja. Tämä konepaja valmisti höyrykoneita ja -kattiloita, kehäsahakoneistoja ja erilaisia valutöitä. Johan Daniel Stenbergin kuoltua vuonna 1880 Hakaniemen konepaja jatkoi hänen leskensä ja lastensa omistuksessa toimintaansa vuoteen 1906 saakka.

John Stenbergin rakennuksia Hakaniemessä Ali Munsterhjelmin maalauksessa 1920-luvulta.

John Didrik Stenberg luopui jo ennen isänsä kuolemaa Hakaniemen konepajan teknillisen johtajan tehtävistä ja perusti koneiden maahantuontiliikkeen. Vuonna 1882 hän perusti oman konepajan, jossa valmistettiin höyrykoneita, varustimia ja välivaihteita. Stenbergin kuoltua vuonna 1886 konepajasta muodostettiin osakeyhtiö vuonna 1892. Vuonna 1912 konepajalla oli työntekijöitä 200 ja sen valmistusohjelmaan kuuluivat erilaiset moottorit, höyrykattilat ja tavarahissit. Konepaja aloitti ensimmäisenä Suomessa petrolimoottorien valmistuksen vuonna 1895. Näitä 4–15 hevosvoiman tehoisia moottoreita käytettiin vene- ja paikallismoottoreina, ja suurin osa niitä meni vientiin Venäjälle. Myöhemmin konepaja keskittyi erilaisten venttiilien, voimansiirtimien, tasosiivilöiden sekä valutuotteiden valmistukseen.

Yrityksen valimo toimi Hakaniemessä aina vuoteen 1956 saakka, jolloin se siirrettiin Helsingin maalaiskuntaan. Wärtsilä osti Oy John Stenberg Ab:n vuonna 1975 ja sulautti sen itseensä vuonna 1980. Hotelli Hilton Helsinki Strand on entisellä Stenbergin tehtaan tontilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]