John Key

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
John Key
John Key headshot.jpg
Uuden-Seelannin pääministeri
19. marraskuuta 2008
Monarkki Elisabet II
Varapääministeri Bill English
Edeltäjä Helen Clark
Seuraaja
Tiedot
Syntynyt 9. elokuuta 1961 (ikä 54)
Uuden-Seelannin lippu Auckland, Uusi-Seelanti
Puolue New Zealand National Party
Puoliso Bronagh Key
Allekirjoitus John Key sig.svg

John Phillip Key (s. 9. elokuuta 1961 Auckland) on Uuden-Seelannin pääministeri 19. marraskuuta 2008 lähtien. Hän johtaa keskusta-oikeistolaista New Zealand National Partya.

Key opiskeli Canterburyn yliopistossa laskentatointa ja valmistui kauppatieteiden kandidaatiksi vuonna 1981. Lisäksi hän on käynyt Harvardin yliopiston johtamisen kursseja. Hän työskenteli Merrill Lynchin Aasian toimiston johdossa Singaporessa vuodesta 1995. Politiikkaan hän lähti vuonna 2001 ja hänet valittiin parlamenttiin heinäkuussa 2002. Keystä tuli puolueen ja opposition johtaja marraskuussa 2006.

Vuoden 2008 vaalien jälkeen hän muodosti hallituksen kolmen pienpuolueen tuella.

Keyn johtama hallitus järjesti kansanäänestyksen Uuden-Seelannin lipun vaihtamisesta. Uusiseelantilaiset päätyivät maaliskuussa 2016 päättyneessä äänestyksessä säilyttämään vanhan lippunsa. Key oli kannattanut lipun vaihtamista ja kansanäänestys herätti kritiikkiä maan oppositiossa sen hinnan takia.[1]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Key avioitui vaimonsa Bronaghin kanssa vuonna 1984. Heillä on kaksi lasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Isaac Davison, Nicholas Jones, Catherine Gaffaney: Flag referendum: New Zealand votes to keep current flag NZ Herald. Viitattu 24.3.2016. (englanniksi)