Frederick Weld

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frederick Weld noin vuonna 1865.

Frederick Aloysius Weld (9. toukokuuta 182320. heinäkuuta 1891) oli uusiseelantilainen poliitikko ja eri brittikolonioiden kuvernööri. Hän oli Uuden-Seelannin (eli Aotearoan) kuudes pääministeri. Myöhemmin hän palveli Länsi-Australian, Tasmanian ja Salmisiirtokuntien kuvernöörinä.

Weld oli syntynyt Bridportissa, Englannin Dorsetissa 9. toukokuuta 1823. Hänen molemmat vanhempansa olivat peräisin katolisista rekusanttiperheistä. Hänen äitinsä Christina Maria Clifford oli Chudleighin paroni Cliffordin tytär. Hänen isänsä oli Humphrey Weld, Chideockista kotoisin, Weld-Blundell-perheen jäsen. Humphreyn veli Thomas oli Stonyhurstin jesuiittakoulun perustaja. Weldin kasvatus oli vahvasti perustunut katoliseen uskoon.

Kun Uuden-Seelannin parlamentin luominen oli ilmoitettu, Weld asettui ehdokkaaksi. Hänestä tuli Uuden-Seelannin ensimmäisen parlamentin jäsen, Wairaun – koillisen Eteläsaaren erään vaalipiirin – edustajana; hänet julistettiin valituksi ilman vastusta. Silloinen poliittinen pääjakolinja oli hallinnollisen vallan keskittämistä vaalivien sentralistien ja vahvaa alueellista hallintovaltaa vaalivien provinsialistien välillä. Tällä spektrillä Weld vakiinnutti itsensä maltillisena sentralistina. Hän vastusti äärimmäisyyksiä, tulivat ne kummalta puolelta tahansa.

Pääministerinä Weldiä kohtasi vaihteleva menestys. Vuonna 1865 pääkaupunki oli siirretty Wellingtoniin, ja Weldin esitykset Maori-suhteita koskien oli hyväksytty. Nämä kaksi asiaa tuottivat kuitenkin tuntuvaa katkeruutta. Aucklandin väki oli vihainen pääkaupungin vaihdon takia. Maorit taas olivatkin vihaisia siksi, koska heiltä takavarikoitiin maita yli miljoonan eekkerin (4000 neliökilometrin) verran Waikaton alueella. Weldin toinenkin saavutus – että brittijoukot poistuivat Uudesta-Seelannista – oli kiistanalainen, ja tuotti vihamielisyyttä kuvernöörin osalta. Lisäksi hallituksen taloudellinen tilanne oli epävarma. Vähän yli vuosi virkaanastujaistensa jälkeen Weldin hallitus erosi.

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.