John Dutton Frost

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Dutton Frost
John Frost.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 31. joulukuuta 1912
Pune, Intia
Kuollut 21. toukokuuta 1993 (80 vuotta)
Sussex
Sotilashenkilö
Sotilasarvo kenraalimajuri

John Dutton ”Johnny” Frost (31. joulukuuta 1912 Pune, Intia21. toukokuuta 1993 Sussex, Britannia) oli brittiläinen kenraalimajuri. Hän palveli toisessa maailmansodassa laskuvarjojoukoissa, ja hänet tunnetaan toiminnastaan Operaatio Market Gardenissa.

John Frostin isä oli brittiläisen Intian armeijan upseeri, joten perheen asuinpaikka vaihtui nuoruusvuosina usein. Frost opiskeli Englannissa sisäoppilaitoksissa ja Sandhurstin kuninkaallisessa sotakorkeakoulussa. Opintojen päätyttyä hänet nimitettiin vuonna 1932 upseeriksi cameronialaisjalkaväkirykmenttiin[1]. Ennen toista maailmansotaa hän palveli Englannissa, Palestiinassa ja Irakissa.

Palattuaan Lähi-idästä Englantiin Frost palveli ensin 10. cameronialaispataljoonassa, mutta ilmoittautui sitten vapaaehtoiseksi laskuvarjojoukkoihin ja hänet siirrettiin 2. laskuvarjopataljoonaan. Frost osallistui komppanianpäällikkönä Operaatio Bitingiin, jossa laskuvarjojoukot hyökkäsivät Ranskassa sijaitsevalle saksalaisten tutka-asemalle ja onnistuivat sieppaamaan Würzburg-tutkan osia. Frost sai 2. laskuvarjopataljoonan komentajuuden juuri ennen yksikön siirtoa Pohjois-Afrikkaan, ja hänen pataljoonansa osallistui taisteluihin Tunisiassa, Sisiliassa ja Italiassa.

Operaatio Market Gardenissa syyskuussa 1944 Frost palveli everstiluutnanttina 1. laskuvarjodivisioonassa ja edelleen 2. laskuvarjopataljoonan komentajana johtaen noin 600 miehen osastoa, joka valtasi ja yritti pitää hallussaan Arnhemissa Reinjoen ylittävän sillan pohjoispäätä. Osasto piti siltaa hallussaan neljä päivää odottaen avuksi laskuvarjodivisioonaa lännestä ja panssaroituja joukkoja etelästä. Apua ei kuitenkaan tullut, ja Frost, joka oli haavoittunut, joutui miehineen antautumaan. Frost joutui sotavangiksi Spangenbergiin lähelle Kasselia ja myöhemmin sotavankisairaalaan Obermassfeldtiin. Hän vapautui, kun yhdysvaltalaiset joukot valtasivat alueen maaliskuussa 1945.

Frost palasi sodan jälkeen 2. laskuvarjopataljoonaan ja toimi useissa eri tehtävissä urallaan edeten. Frost jäi armeijasta eläkkeelle 1968 kenraalimajurina, ja hänelle oli myönnetty useita kunniamerkkejä ja -osoituksia (CB, DSO kahdesti, MC).

Vuonna 1978 Arnhemissa Reinin ylittävä silta nimettiin hänen kunniakseen uudelleen John Frost -sillaksi, joskin hän suhtautui kunnianosoitukseen aluksi epäilevästi. Hänen osuutensa tuli tunnetuksi Cornelius Ryanin menestysteoksesta A Bridge Too Far (1974). Frost toimi sotilaskonsulttina Richard Attenboroughin tehdessä Ryanin teoksen pohjalta elokuvasovitusta Yksi silta liikaa. Elokuvassa Frostia näytteli Anthony Hopkins. Frost on kirjoittanut kaksiosaisen omaelämäkerran.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.pegasusarchive.org/arnhem/john_frost.htm Lyhyt elämäkerta (englanniksi)

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • A Drop Too Many (1980) - omaelämäkerta (osa 1)
  • 2 PARA Falklands: The Battalion At War (1983)
  • Nearly There (1991) - omaelämäkerta (osa 2)