John Dillinger

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
John Dillinger on USA:n rikoshistorian tunnetuimpia pankkirosvoja.

John Herbert Dillinger (22. kesäkuuta 190322. heinäkuuta 1934) oli amerikanirlantilainen pankkirosvo Yhdysvalloissa. Hänen uransa tuottoisien pankkiryöstöjen parissa kesti runsaan vuoden verran keväästä 1933 kesään 1934. Vaikka Dillingerin kopla surmasi useita ihmisiä, Dillinger saavutti rämäpäisillä ryöstöillään ja hämmästyttävillä vankilapaoillaan huikean kansansuosion. Osittain tämä johtui siitä, että suuren lamakauden aikana pankit olivat hyvin epäsuosittuja.

Dillinger teki pikkurötöksiä jo nuorena. Vuonna 1925 hän sai 10 vuoden vankeustuomion kaupan ryöstämisestä. Vankeudessa Dillinger katkeroitui yhteiskunnalle ja tutustui kovapintaisiin rikollisiin. Dillinger vapautui isänsä vetoomusten ansiosta etuajassa keväällä 1933, mutta hän palasi välittömästi rikollisille poluille. Toukokuusta 1933 heinäkuuhun 1934 ulottuneena aikana Dillinger ryösti koplansa kanssa parikymmentä pankkia ja neljä poliisiasemaa. Hän vastusti aseellisesti pidätysyrityksiä ja pakeni vankilasta kahdesti. Näiden tekojen yhteydessä surmattiin useita poliiseja ja vanginvartijoita. Dillingeristä tuli yksi Yhdysvaltain etsityimpiä miehiä, ja hänen täytyi jatkuvasti pakoilla poliisia. Dillinger oli yksi niistä suurta julkisuutta saaneista rikollisista, joita J. Edgar Hooverin johtama FBI kutsui "yhteiskunnan vihollisiksi" (en. public enemies).

Heinäkuussa 1934 Dillinger palasi Chicagoon, jossa hän oli tehnyt muutamia näyttävimmistä ryöstöistään. Poliisi sai tiedon hänen olinpaikastaan ja saartoi elokuvateatterin, jossa hän oli katsomassa gangsterielokuvaa Kuolemaantuomittu. Poliisi pyrki pidättämään teatterista poistuvan Dillingerin, joka kuitenkin yritti paeta ja sai surmansa tulituksessa.

Dillingerin rikosura on inspiroinut useita elokuvia. Näistä tunnetuimpia ovat John Miliusin vuonna 1973 ohjaama Dillinger, jossa nimiroolia esitti Warren Oates, sekä Michael Mannin vuonna 2009 ensi-iltansa saanut Public Enemies, jossa Dillingeriä esittää Johnny Depp.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.