Johannes Kappadokialainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johannes Kappadokialainen oli prefekti Bysantin keisari Justinianus I aikana vuosina 531-541.[1]

Hänet nimitettiin johtamaan ryhmää, jonka tarkoituksena oli kirjoittaa uudelleen valtakunnan lakikokoelma, Corpus iuris civilis.[2] Hän oli myös Justinianuksen tärkeä neuvonantaja. Hänen vastuullaan oli esimerkiksi verojen keräys. Johanneksen määräämät uudet verot olivat niin epäsuosittuja että vuoden 532 Nika-kapinassa yksi kapinoitsijoiden päävaatimuksista oli Johanneksen ja kvestori Tribonianuksen erottaminen. Justinianus erottikin heidät, mutta heti kukistettuaan kapinan hän nimitti heidät uudelleen.

Kapinan jälkeen Johanneksen valta kasvoi entisestään ja hän pääsi neuvomaan Justinianusta sotilaallisissa asioissa. Hän oli mukana laatimassa "ikuista rauhaa" persialaisten kanssa, ja hän ylipuhui Justinianuksen lähettämään Belisariuksen valtaamaan Afrikan pohjoisrannikkoa vandaaleilta.

Keisarinna Theodora vihasi Johannesta ja vuonna 541 hän syytti tätä petoksesta. Johannes erotettiin virastaan, hänen omaisuutensa takavarikoitiin, hänet vangittiin ja myöhemmin karkoitettiin.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Justinian I: Internal Policy Encyclopedia Britannica. Viitattu 28.3.2014.
  2. Justinian's Corpus Iuris Civilis The Catholic University of America. Viitattu 28.3.2014.
  3. Lightman, Marjorie, and Benjamin Lightman: Theodora I (From: A to Z of Ancient Greek and Roman Women, Revised Edition. A to Z of Women.) Ancient and Medieval History Online.. 2008. Facts on File. Viitattu 28.3.2014.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.