Johann Martin Schleyer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johann Martin Schleyer
Litzelstettenin pappilassa oleva Schleyerin muistolaatta saksaksi ja volapükiksi.

Johann Martin Schleyer (18. heinäkuuta 183116. elokuuta 1912) oli saksalainen katolinen pappi, joka kehitti volapükin kielen. Hän syntyi Oberlaudassa Badenissa. Hanns Martin Schleyer oli Johann Martin Schleyerin veljen pojanpojan pojanpoika.

Schleyerin kertoman mukaan hän kehitti kielen tavattuaan saksalaisia talonpoikia, ja Jumala käski häntä unessa luomaan sen. Talonpojat kertoivat heidän Amerikkaan muuttaneen maamiehensä kohtaamista kielivaikeuksista ja siitä aiheutuneista ongelmista.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schleyer toimi vuosina 18671875 Krumbachnin pastorina. Hän oli neljä kuukautta vankilassa, koska hän oli tukenut sosialismia Kulturkampfin aikana. Vuosina 18751885 oli Litzelstettenin kirkkoherra. Hän toimi katolilaisia runoutta julkaisevan Sionsharfe -lehden toimittajana. Toukokuussa 1879 hän julkaisi artikkelin volapükiksi Sionsharfessa.

Vuonna 1880 hän julkaisi ensimmäisen kirjan volapükiksi. Kieli levisi ympäri Eurooppaa. Vuonna 1885 Schleyer jäi eläkkeelle papin ammatista, mutta jatkoi töitä volapükin kanssa. Vuonna 1894 Leo XIII antoi hänelle Vatikaanin siunauksen.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Johann Martin Schleyer.