Joe Clark

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joe Clark
Kanadan 16. pääministeri
Edeltäjä Pierre Trudeau
Seuraaja Pierre Trudeau
Henkilötiedot
Syntynyt5. kesäkuuta 1939 (ikä 84)
High River, Alberta
Ammatti toimittaja
Puoliso Maureen McTeer
Tiedot
Puolue Progressiivis-konservatiivipuolue
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Charles Joseph "Joe" Clark PC, C.C., AOE (s. 5. kesäkuuta 1939) on kanadalainen toimittaja, poliitikko, liikemies ja yliopiston professori. Hän oli Kanadan 16. pääministeri, 4. kesäkuuta 1979 – 3. maaliskuuta 1980.

Clark oli varsin kokematon politiikassa mutta tästä huolimatta vuoden 1972 vaaleissa hän tuli valituksi parlamenttiin. Hän oli Progressiivinen Konservatiivipuolueen edustaja, jonka johtajaksi hänet valittiin vuoden 1976 puoluekokouksessa. Hänen puolueensa voitti vuoden 1979 vaaleissa Pierre Trudeaun johtaman liberaalipuolueen, jonka johdosta hän nousi pääministeriksi, päättäen kuusitoista vuotta kestäneen liberaalipuolueen jakson. Hän oli vain 39-vuotias tullessaan valituksi pääministerin virkaan ja oli historian nuorin pääministeri Kanadassa. Noustessaan valtaan hänen puolueensa sai vain niukan voiton ja tämän vuoksi hänen hallituksensa kaatui pian luottamusäänestyksessä.[1] Vuonna 1980 järjestyissä vaaleissa voitto meni jälleen Liberaalipuolueelle ja vuonna 1983 järjestetyssä puoluekokouksessa Clark menetti puoluejohtajapaikkansa.

Clark toimi Brian Mulroneyn hallituksessa ministerinä, mutta ei asettunut enää ehdolle vuoden 1993 vaaleissa. Vuonna 1998 hänet valittiin uudelleen Progressiivisen Konservatiivipuolueen johtoon, jota hän johti aina sen yhdistymiseen Canadian Alliance -puolueen kanssa uudeksi Konservatiivipuolueeksi. Hän vetäytyi politiikasta vuoden 2004 jälkeen.

Vuonna 1994 hänelle myönnettiin Order of Canadan ritarikunnan Companion-jäsenyys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]