Joditabletti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joditabletteja, jotka sisältävät kaliumjodidia.

Joditabletit ovat kaliumjodidia tai kaliumjodaattia (esimerkiksi 130 mg/tabletti) sisältäviä tabletteja.

Radioaktiivista jodin isotooppia jodi-131 syntyy runsaasti uraanin hajotessa fissioreaktiossa. Niinpä isotooppia pääsee ympäristöön mahdollisen ydinlaitosonnettomuuden tai ydinaseen räjähdyksen yhteydessä. Jodi kulkeutuu hengityksen mukana keuhkoihin ja lopulta suurin osa jodista kerääntyy kilpirauhaseen. Joditablettien tehtävä on kyllästää kilpirauhanen ei-radioaktiivisella jodilla, jolloin radioaktiivinen jodi ei keräänny kilpirauhaseen ja aiheuta muun muassa kasvaimia tai rauhasen vajaatoimintaa. Ollakseen tehokkaita joditabletit on nautittava oikeaan aikaan ja vasta kun viranomainen on erikseen kehottanut ottamaan niitä. Joditablettia ei pidä ottaa, jos on yliherkkä jodille tai on todettu kilpirauhasen toimintahäiriö.

Joditabletit eivät suojaa ionisoivalta säteilyltä eivätkä muilta mahdollisessa onnettomuustilanteessa ympäristöön päässeiltä radioaktiivisilta aineilta.

Jodidimuodossa tablettikoko on yleensä 130 mg, jodaattimuodossa 170 mg. Jälkimmäinen on WHO:n mukaan suositeltavampi vatsaystävällisempänä, mutta se on hieman kalliimpaa.[1] Joditabletteja voi ostaa apteekista ilman reseptiä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Guidelines for Iodine Prophylaxis following Nuclear Accidents World Health Organization. Viitattu 26.2.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.