Jodel

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jodel
Kuvakaappaus Jodelista. Yläoikealla näkyvä karmamittari kertoo, kuinka suosittuja käyttäjän viestit ovat olleet: yhdestä ylösäänestä saa 10 karmapistettä.
Kuvakaappaus Jodelista. Yläoikealla näkyvä karmamittari kertoo, kuinka suosittuja käyttäjän viestit ovat olleet: yhdestä ylösäänestä saa 10 karmapistettä.
Luoja Alessio Avellan Borgmeyer
Kehittäjä The Jodel Venture GmbH
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 20.10.2014
Vakaa versio 4.33.2(1000302) (Android) / 2016
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Sosiaalinen media
Alusta Android
iOS
Aiheesta muualla
Verkkosivu jodel-app.com

Jodel on mobiiliviestintäsovellus, jonka alkuperäinen kohderyhmä oli korkeakouluopiskelijat, mutta sen suosio on kasvanut myös muiden keskuudessa. Alkuperäisessä versiossa viitattiin korkeakouluihin lauseilla "The Buzz on Your Campus" sekä "Everything students at your Uni are talking about right now", mutta niitä ei näy enää vuoden 2018 jälkeisissä päivityksissä. Jodelin värit kuvastavat sovelluksen monimuotoisuutta [1]. Sovellus antaa käyttäjien lähettää anonyymisti viestejä ("jodlausta"), jotka näkyvät lähellä oleville käyttäjille. Sijainnit näkyvät tarkkuudella "täällä" 1 kilometrin sisällä, "erittäin lähellä" 2 kilometrin sisällä, "lähellä" 10 kilometrin sisällä sekä "kaukana" yli 10 kilometrin päässä [2]. Jodel käyttää paikantamiseen GPS-tekniikkaa. Viesti voi olla kuva tai 230 merkin pituinen teksti. Kuvan päälle saa luotua lyhyen kuvatekstin. Jokaista Jodeliin lähetettyä viestiä voi kommentoida sekä äänestää ylös tai alas, ja jos viesti saa viisi alas-ääntä enemmän, kuin ylös-ääntä, se poistuu.lähde?

Jodel julkaistiin vuoden 2014 lokakuussa, ja jo vuoden 2015 huhtikuussa sillä oli 100 000 käyttäjää ja lokakuussa yli miljoona. Toukokuussa 2016 sovelluksella kirjoitettiin 600 000 viestiä päivässä.lähde?

Jodelin "pisteinä" toimii karma, jota käyttäjä kerryttää antamalla ylös-ääniä kanssajodlaajille tai lisäämällä itse sisältöä, joka kerää huomiota. Moderoinnista Jodelissa vastaa pääasiassa käyttäjäkunta itse, sillä saavutettuaan tietyn määrän karmaa, tulee käyttäjälle esiin moderointiominaisuus. Vaadittava karman määrä on vaihdellut ajan myötä, pääasiassa välillä 5 000–50 000.lähde?

Sovelluksen käyttöehdot kieltävät sovelluksen käytön alle 18-vuotiailta [3]. Jodelilla on myös "käskyt" ja "arvot". Käskyissä kielletään esimerkiksi henkilökohtaisten tietojen, kuten nimien, osoitteiden ja puhelinnumeroiden paljastaminen, sekä kiusaaminen, vihapuhe, seksuaalinen sisältö, väkivallan edistäminen, roskaposti, mainokset, uudelleenpostaukset, kolmannen osapuolen sisältö sekä spoilerit [4]. Arvot taas muistuttavat Jodelin tarkoituksesta olla muun muassa positiivinen, ystävällismielinen, auttavainen, värikäs, luova ja kunnioittava alusta kaikille [5].

Jodelissa voi seurata erilaisia kanavia, esimerkiksi eri yliopistoihin, tiedekuntiin ja ainejärjestöihin liittyviä kanavia. Monissa kaupungeissa suosituimmat kanavat ovat "naiset", "bongaukset", "tunnustuksia" sekä "fantasiat"[6]. Yksi suosittu kanava on "Selfies", jonne käyttäjät ottavat kuvan kasvoistaan tai osasta kasvojaan menettäen samalla anonymiteettiään. Jodelissa on myös kanava "rahvaat", jonne postataan ironisesti ja lukuisin tahallisin kirjoitusvirhein tarinoita esimerkiksi huonosta koulumenestyksestä ja varhain saaduista lapsista. Jodelin rahvas-käsite ei noudata mitään sanan kolmesta yleisimmästä merkityksestä, vaan se on todennäköisimmin ymmärretty väärin, sillä rahvas ei tarkoita Jodelissa kansanosaa, vaan kansan yksittäistä jäsentä. Tällaisesta rahvas-sanan käytöstä ei löydy mistään muualta Internetistä esimerkkejä.

Jodelin anonymiteetti ja "vapaus sanoa mitä vaan" ovat aiheuttaneet huolta esimerkiksi eräässä somebloggaaja-kirjailijassa, Natalia Tolmatsovassa, jonka mukaan Jodelissa syyllistytään asiattomien ja loukkaavien viestien kirjoitteluun[7] sekä esimerkiksi joissakin yrityksissä, joiden yrityssalaisuuksia on vuodettu Jodeliin[8]. Jodelissa julkaistuista jodlauksista ainakin yksi on johtanut tutkintapyyntöön väärän ilmiannon takia[9] sekä toinen tutkintaan perättömän pommiuhkauksen takia[10]. Toisaalta jotkut ovat saaneet Jodelista ystävänkin[11].

Jodel saa rahaa sijoittajilta ja lahjoittajilta, jotta he voivat päivittää sovellusta [12].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Jodel (App)