Jim Varney

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jim Varney
Jim Varney vuonna 1990
Jim Varney vuonna 1990
Henkilötiedot
Syntynyt15. kesäkuuta 1949
Kuollut10. helmikuuta 2000 (50 vuotta)
Kansalaisuus Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä ja koomikko
Näyttelijä
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

James Albert ”Jim” Varney, Jr. (15. kesäkuuta 194910. helmikuuta 2000) oli yhdysvaltalainen näyttelijä ja koomikko. Varney tunnetaan parhaiten Ernest-sarjan elokuvista, joissa hän esittää Ernest P. Worrellia, uskomattoman tyhmää, mutta hyvätahtoista junttia. Hän toimi myös Slinkyn äänenä elokuvissa Toy Story – leluelämää ja Toy Story 2.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varney oli perheensä neljäs lapsi ja ainoa poika. Hän innostui teatterista jo nuorena ja voitti monia palkintoja draamakilpailuissa Lafayetten lukiossa. Hän meni 15-vuotiaana Murrayn yliopistoon, jossa hän esitti Charles Dickensin joulutarinan Ebenezer Scroogea paikallisessa teatterissa. Jo 17-vuotiaana Varney alkoi esiintyä yöklubeissa ja kahviloissa.

Ura televisiomainoksissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varney esiintyi ensimmäisen kerran Ernestinä vuonna 1980, jossa hän kierteli Yhdysvaltojen marketteja kaupaten maitoa, jotta voisi edistää sen tuotantoa. Myöhemmin Ernest esiintyi myös New Orleansin televisiossa mainossarjassa, jossa puhuttiin maakaasuista.

Varney esitti myös kahta muuta henkilöä, kersantti Glorya ja Auntie Neldaa. Kersantti Glory on humoristinen poratyöntekijä, kuka pitä palopuheita edistääkseen jälleen maidon tuotantoa. Auntie Nelda esiintyi myös lukuisissa mainoksissa, ennen kuin Varney pääsi esiintymään elokuviin Dr. Otto and the Riddle of the Gloom Beam, Ernest Saves Christmas, ja Ernest Goes to Jail.

Myöhemmin Ernest P. Worrelista tuli niin suosittu, että hän pääsi esiintymään televisiosarjassa Hey, Vern, It's Ernest!.

Muu ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varney esiintyi toistuvana vierailijana televisiosarjassa Fernwood 2 Night. Myöhemmin hän antoi äänensä Slinky-koiralle elokuvissa Toy Story ja Toy Story 2 sekä "Cookie" Farnsworthille elokuvaan Atlantis – Kadonnut kaupunki. Lisäksi hän oli vierailevana ääninäyttelijänä Simpsoneiden 9. tuotantokaudella jaksossa "Työni on huvini", Rexin äänenä sarjassa Wilder Napalm, prinssi Carlos Charmainen äänenä sarjassa Roseanne. Varney näytteli myös vihollista elokuvassa 3 Ninjas: Hign Noon at Mega Mountain. Lisäksi hänet voidaan nähdä Hank Williams, Jr.:n musiikkivideossa "All My Rowdy Friends are Coming Over Tonight." Varneylla oli myös pääosarooli elokuvissa Juntit Beverly Hillssissä ja Snowboard Academy sekä pieni sivuosarooli elokuvassa 100 Proof.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varney oli kahdesti naimisissa, joista molemmat päätyivät eroon. Lisäksi hän oli tunnettu rockfani, joka piti Chuck Berrystä, Little Richardista, ja Smile Islandista. Lisäksi Varney esiintyi Ernestinä sairaaloissa viihdyttäen sairaita lapsia.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koko elämänsä raskaasti tupakoineella Varneylla todettiin keuhkosyöpä, minkä seurauksena hän kuoli 20. helmikuuta vuonna 2000 Nashvillessä. Hänet on haudattu Lexingtonin hautausmaalle.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Operation Petticoat (1977-79)
  • The Rousters (1983)
  • Hey Vern, It's Ernest (1988)
  • Ernest Goes to Splash Mountain (1989)
  • Roseanne (1996)
  • Simpsonit jakso ”Työni on huvini” (1998)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]