Jim Carey

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee jääkiekkomaalivahtia. Häntä ei tule sekoittaa näyttelijä Jim Carreyyn.


Jim Carey
Henkilötiedot
Syntynyt31. toukokuuta 1974 (ikä 49)
Dorchester, Massachusetts
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Jääkiekkoilija
Lempinimi Net Detective, Ace, The Mask
Pelipaikka maalivahti
Hanska vasen
Pituus 188 cm
Paino 86 kg
Pelaajaura
Pääsarjaura 1994–1999
Seurat Washington Capitals (NHL)
Portland Pirates (AHL)
Boston Bruins (NHL)
Providence Bruins (AHL)
Cincinnati Cyclones (IHL)
St. Louis Blues (NHL)
NHL-varaus 32. varaus, 1992
Washington Capitals

Jim Carey (s. 31. toukokuuta 1974 Dorchester, Massachusetts) on yhdysvaltalainen entinen NHL-jääkiekkomaalivahti. Washington Capitals varasi hänet NHL:ään vuoden 1992 varaustilaisuuden toisella kierroksella sijalla 32. Peliurallaan hän pelasi Wisconsinin yliopistojoukkueessa, AHL-liigan joukkueissa Portland Pirates ja Providence Bruins sekä NHL-joukkueissa Washington Capitals, Boston Bruins ja St. Louis Blues sekä lopuksi IHL-liigan Cincinnati Cyclones -joukkueessa.

Careyn ura NHL:ssä oli erittäin lyhyt, mutta loistavan pelinsä ansiosta hän nousi nopeasti tähdeksi. Hän voitti vuonna 1996 Vezina Trophy -palkinnon. Yhtä nopeasti kuin Carey nousi tähdeksi hänen tähtensä hiipui kun hänet kaupattiin Boston Bruinsiin. Kaupassa Carey sekä hyökkääjät Anson Carter ja Jason Allison siirtyivät Bostoniin ja maalivahti Bill Ranford sekä hyökkääjät Adam Oates ja Rick Tocchet siirtyivät Washingtoniin. Kauppa oli suuri kolaus nuoren maalivahdin itsetunnolle ja otteet Bostonissa eivät olleet lähelläkään sitä tasoa, jota kaudella 1995–1996 oli nähty. Kahden Bostonissa vietetyn kauden jälkeen Carey solmi sopimuksen St. Louis Bluesin kanssa, pelatakseen vain neljä ottelua ilman mainittavia saavutuksia. Lopettamispäätöstä kypsytellessään Carey käväisi pelaamassa kaksi ottelua IHL:ssä ennen kuin ripusti lopullisesti luistimet naulaan.

Jim Carey on ainoa maalivahti, joka on ollut ehdolla Vezina Trophyn saajaksi kahdella ensimmäisellä kaudellaan. Ennen NHL-uraa, Carey voitti Dudley "Red" Garrett Memorial Award -palkinnon AHL-liigan parhaana tulokkaana, pelatessaan Portland Piratesin joukkueessa.

Johtuen melkein identtisestä nimestä näyttelijä Jim Carreyn kanssa hänen lempinimiään olivat Net Detective, Ace ja The Mask. Carey asuu nykyisin Floridassa ja on naimisissa yliopistoaikaisen rakkaansa Stephanien kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Dominik Hašek
Vezina Trophyn voittaja
1996
Seuraaja:
Dominik Hašek