Jeu de Paume

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee pariisilaista taidemuseota. Jeu de paume on myös tennistä muistuttava pallopeli.
Galerie nationale du Jeu de Paume
Galerie nationale du Jeu de Paume.jpg
Perustettu 1909
Sijainti Place de la Concorde, Jardin des Tuileries, Pariisi, Ranska
48°51′57″N, 2°19′26″E
Kotisivut www.jeudepaume.org

Jeu de Paume (Galerie nationale du Jeu de Paume) on nykytaiteen ja valokuvataiteen museo Pariisissa. Se sijaitsee Jardin des Tuileries’n laidalla, Rue de Rivolin varrella lähellä Place de la Concordea sijaitseva nykytaiteen ja valokuvataiteen museo.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jeu de Paume rakennettiin Tuileries-puiston luoteiskulmaan vuonna 1861, Napoleon III:n hallituskaudella. Nimensä mukaisesti se rakennettiin alun perin tennistä muistuttavan pallopelin, jeu de paumen pelaamista varten.[1] Se on samankaltainen kuin puiston kaakkoislaidalla sijaitseva Orangerie.

Vuodesta 1909 lähtien rakennus on ollut taidemuseona ja kuuluu samaan kokonaisuuteen kuin Louvre ja Orangerie. Toisen maailmansodan aikana natsit varastoivat sinne tuhansittain juutalaisilta takavarikoimiaan taideteoksia.[2] Vuodesta 1947 lähtien aina Musée d'Orsayn avaamiseen saakka vuonna 1986 Jeu de Paume toimi ennen kaikkea impressionistisen taiteen museona.[3] Tämän jälkeen museo suljettiin kunnostustöitä varten ja avattiin uudestaan vuonna 1991 nyky- ja valokuvataiteen museona, jolloin se sai nykyisen nimen Galerie nationale du Jeu de paume.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.