Jerusalemin suutari

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gustave Doré, Vaeltava juutalainen

Jerusalemin suutari eli vaeltava juutalainen on hahmo keskiajan kristillisissä tarinoissa, jotka levisivät Euroopassa 1200-luvulla ja tulivat osaksi kristillistä mytologiaa. Tarinoiden mukaan Jeesusta ristintiellä pilkannut juutalainen kirottiin vaeltamaan maailmassa Jeesuksen toiseen tulemiseen asti. Rikkomuksen tarkka luonne niin kuin hahmon ominaisuudetkin vaihtelevat tarinoittain: joissakin hän on suutari, joissakin Pontius Pilatuksen portinvartija ja joissakin roomalainen eikä juutalainen. Hahmon oikea nimi on eri tarinoissa Melmoth, Ahasuerus, Matathias, Buttadeus, Cartophilus, Isaac Laquedem tai Ahasverus. Joidenkin tulkintojen mukaan Jerusalemin suutari on juutalaisen heimon henkilöitymä ja vaellus viittaa diasporaan.[1]

Väitteiden mukaan vaeltavasta juutalaisesta tehtiin näköhavaintoja 1500–1800-luvuilla.[2]

Ahasverus on kirjallisuudessa käytetty hahmo. Pär Lagerkvist on kirjoittanut romaanin Ahasveruksen kuolema ja Eugène Suen romaani Vaeltava juutalainen myös käsittelee aihetta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Otavan kirjallisuustieto, s. 19. Otava, 1990. ISBN 951-1-09209-x.
  2. Jari Hanski: Juutalaisvastaisuus suomalaisissa aikakauslehdissä ja kirjallisuudessa 1918—1944, s. 11. Kirja kerrallaan, Helsinki 2006. Viitattu 19.9.2014.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Wandering Jew
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.