Jerusalemin piiritys (66)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jerusalemin piiritys
Osa ensimmäistä juutalaissotaa
Jerusalem 1. vuosisadalla.
Jerusalem 1. vuosisadalla.
Päivämäärä:

66 jaa.

Paikka:

Jerusalem, Juudea

Lopputulos:

Juutalaisten voitto

Osapuolet

Rooman valtakunta

Juutalaiskapinalliset

Komentajat

Gaius Cestius Gallus

Eleazar ben Simon

Vahvuudet

Legio XII Fulminata ja joitakin vahvistuksia

?

Tappiot

5 780 kaatunutta

?

Ensimmäisen juutalaissodan taistelut
1. Jerusalem - Beth Horon - Jotapata - Gamla - 2. Jerusalem - Masada

Jerusalemin piiritys vuonna 66 jaa. oli seurausta samana vuonna alkaneesta juutalaiskapinasta Juudeassa Rooman valtakunnan aikana. Jerusalemin roomalaisen varuskunnan sotilaat surmattiin, jolloin Syyrian legaatti Gaius Cestius Gallus kokosi kiireesti sotajoukon, jonka ytimenä oli legioona XII Fulminata ja vahvennuksia Legio III Gallicasta, Legio VI Ferratasta ja Legio X Fretensiksestä.

Armeija oli hätäisesti koottu, eikä sitä ehditty varustaa eikä kouluttaa kunnolla. Galluksen tavoitteena oli siten vain saapua nopeasti paikalle ja tukahduttaa kapina. Vastarinta oli kuitenkin äärimmäisen ankaraa ja joukot alkoivat kärsiä tappioita. Gallus määräsi joukkonsa vetäytymään, mutta paluumatkalla Eleazar ben Simon johtamat juutalaiskapinalliset väijyttivät roomalaiset, jolloin Legio XII Fulminata menetti kaikki kotkansa, joita arvostettiin suuresti. Legioona joutui tällöin kokemaan häpeää palatessaan takaisin tukikohtaansa.

Neljä vuotta myöhemmin kenraali Titus johdatti paljon isomman ja valmistautuneemman armeijan takaisin Jerusalemiin ja valtasi sen raskaiden taistelujen jälkeen neljässä kuukaudessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Adrian Goldsworthy: Rooman puolesta – sotilaat, jotka loivat Rooman valtakunnan. Ajatus Kirjat, 2006. ISBN 951-20-6951-2.
Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.